"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. április 7., csütörtök

a cinege 2011. év madara

.


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a széncinegét választotta a 2011-es év madarának. Hazánk egyik legelterjedtebb énekesmadara mindenhol költ, aholmesterséges vagy természetes fészekodúkat talál.  A széncinege a verébalakúak rendjébe tartozik, a legnagyobb a cinegefélék között. Igen színpompás madár, hasán sárga, hátán zöld tollazatú, csőre és feje – a két fehér arcfoltot leszámítva – fekete. Télen elsősorban magokkal, tavasztól őszig pedig rovarokkal táplálkozik, sőt a fiókáit is rovarokkal eteti, ezért a fontos szerepet tölt be a biológiai védekezésben. A Magyarországon költő széncinegék nagy része a telet is itt tölti, kisebb részük a környező országokba is átrepül. Természetvédelmi értéke
10 ezer forint. Elterjedtségét mi sem mutatja jobban, mint hogy 2009-ben több mint 14 ezer egyedet gyűrűztek meg hazánkban – ezzel a legtöbbet jelölt fajok közé tartozik. A széncinege védelméhez bárki hozzájárulhat, s nem csak kertekben, de akár panellakások ablakában, erkélyein is kihelyezhetünk odúkat, etetőt és itatót. Etethetjük őket sótlan napraforgóval és faágra szúrt almával is. Az MME Madárbarát Kert programját iskoláknak, óvodáknak, munkahelyeknek is ajánlják.



Fontos tudni, hogy a fiókák a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják az odút, ezért a kertben talált tollas fiókákat nem kell „megmenteni”, a szülők gondoskodnak róluk.


.




http://www.pepikert.hu/userfiles/image/cinkeHD_400.jpg
http://lh6.ggpht.com/_Q1cTgWnjBGU/S6QCUzImDMI/AAAAAAAAAdE/phfFdoCG_gg/szencinege3.jpg 
http://lh6.ggpht.com/_Q1cTgWnjBGU/S6QCXFOlejI/AAAAAAAAAdQ/YAf4e-4T9oE/6.jpg
.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése