"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. szeptember 22., szombat

Édes élet -Csók István életmű-kiállítás

  Szeptember 30-ig tekinthető  meg Balatonfüreden
A Szent István Király Múzeum és a Vaszary Villa közös kiállítása

Csók István a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb magyar képzőművésze, a francia impresszionizmus legderűsebb hazai követője, az életöröm festője. A művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából 2011 tavaszán nagyszabású életmű-kiállítása nyílt Székesfehérváron Bálványok és démonok címmel. A festő gazdag életművéből válogatva ezúttal Balatonfüreden, az impozáns Vaszary Villában folytatódik kiállítása. Csók István hatalmas életműve átível a modern művészet legizgalmasabb időszakán. Képein életre kelnek a békeidők nagyvilági asszonyai, párizsi szalonok és vidéki főúri kastélyok mindennapjai. Felidézi Züzünek becézett kislánya gyermekéveit, az első sétát, a gyerekszoba varázslatos miliőjét. Bepillanthatunk a műteremben folyó munkába, a pózoló vagy pihenő aktok rejtelmes világába. A festővel együtt kalandozunk a Sárköz vidékén, ámulhatunk a sokác viseletek merész színvilágán. Csók magával visz minket megálmodott Árkádiájába, amelyet hol Mohácson, hol a Balaton partján vázolt fel. Ízelítőt kapunk a háború előtti strandéletből, megcsodálhatjuk a tó habjaiból Vénuszként kikelő fürdőzők alakját. A nyaranta Balatonaligán dolgozó festővel merenghetünk a Balaton „rózsaújjú hajnalán”, haragos zöld vizén, opálos csendjén

. A Vaszary Villa tárlata számos magyarországi köz- és magángyűjtemény kincseit mutatja be, kiegészítve a festőnek a Szent István Király Múzeumban őrzött személyes bútoraival, tárgyaival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése