"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. szeptember 7., péntek

A szüret

A szüret nem csak komoly munka, hanem régi népszokásunk és ünnepünk. Az édes szőlő, és az ebből készülő isteni nedű, a bor ünnepe. A szőlőföld tulajdonosa ekkor az egész éves munka, fáradozás eredményét aratja le. A szüret mindig is fontos ünnep volt számunkra, és szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban. Talán nincs egy másik nemzeti himnusz a világon a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot.

A szüret hagyományosan Szent Mihály napján, azaz szeptember 29-én kezdődik, azonban ma már a legtöbb helyen korábban, szeptember közepén is neki kezdenek a nagy munkának. A kemény munka mellett jut idő vidámságra és jókedvre is, ebben az időszakban több helyen szerveznek szüreti mulatságokat, felvonulásokat és fesztiválokat.

A kisebb földeken a család és a barátok még ma is együtt szüretelnek. Az emberek együtt szedik le a szőlőt, amit nagy dézsákba tesznek, és innen viszik tovább feldolgozásra. A szüreti mulatsághoz hozzátartozik az étel, ital, ének és tánc.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése