"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. szeptember 6., csütörtök

Átoktáblák

  
Ezerhétszáz évvel ezelőtt valaki tizennégy személy megbüntetéséhez kérte az alvilági erők közreműködését azon az ólomlapocskán, amit a nagy-britanniai Kent grófságban tártak fel.
Az átoktáblák (Defixionum tabellae) a Kr.e. 5-4. században terjedtek el a Földközi-tenger vidékén - kezdetben a görögöknél, majd a Római Birodalom minden szegletében. A vesztes fél általában végső megoldásként alkalmazta az átoktáblákat, amikor már csak ez az egy eszköz állt a meglopott, megcsalt áldozat számára, hogy megtorolja a rajta esett sérelmeket. Alkalmazták az eljárást kereskedők és sportolók is a vetélytársak kiiktatására. Az átoktáblák vékony kis fémlapok voltak, amelyeket henger alakúra göngyölítettek fel, majd az alvilághoz közeli helyekre - sírokba, kutakba, forrásokba rejtették
.
A lelet, amelyet jelenleg az Oxfordi Egyetem szakértői vizsgálnak, East Farleigh településen, egy valamikori római farmgazdaság területén került napvilágra. A 10 centiméter hosszú, 6 centiméter széles és 1 milliméter vastagságú ólomlemez rendkívül törékeny.

Roger Tomlin ókortörténész, az Oxfordi Egyetem docense szerint az átoktábla vélhetően a Kr.u. 3. századból származik. Az ólomlapocskára csupa nagybetűvel bekarcolt nevekből mindössze hat olvasható, közülük négy római (Sacratus, Constitutus, Constan és Memorianus), kettő pedig kelta eredetű (Atrectus és Atidenus). A nyolc másik név csak részlegesen maradt fenn, de a szakértő reményei szerint a táblácska további tisztításával ezeket is megfejtik. Az ókortörténész a lelet jelentőségét abban látja, hogy a rómaiakkal jelent meg az írásbeliség a Brit-szigeteken. /forrás:origo/

   Átkok..
  Az átkok között vannak egészen praktikusak is, mint például „Aki elvitte a köpönyegem, sántuljon le!”, vagy perben, haragban állók átkai, melyek az ellenfél ügyvédjét sújtották, de szerelmi varázslások is előfordultak. Az átkok megfogalmazására külön szakma jött létre, az ezt végző varázslók, kuruzslók különböző szertartásokat is végrehajtottak, gyógyszereket készítettek, mérget kevertek, rontásokat hárítottak el.

network.hu
network.hu
Karameikos-i (Athén) sírokban talált ókori “wodoo” bábúk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése