"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. szeptember 10., hétfő

Magyar fotós képét csodálja a világ

Csodálatos, sarki fényez hasonló légköri jelenséget örökített meg az Alpokban egy magyar fotós. Ladányi Tamás nemzetközileg elismert asztrofotós, képeit a NASA már többször választotta a nap csillagászati képének. Most is így történt.

 Légkörfény Ladányi Tamás felvételén 2012 augustus 24-én (Forrás: NASA)

A képen az úgynevezett légkörfény látható, amely a sarki fényhez hasonló, annál halványabb zöldes sávok formájában jelent meg az égbolton, a sziklák felett. A felvétel az Alpok Dolomitok nevű vonulatánál, a híres Három Nővér nevű sziklacsoportnál készült. A városi fényektől távoli környezetben nemcsak a légkörfény, hanem a Tejút is megfigyelhető, amint átível a sziklák felett.

  A légkörfény a légkör magasabb részeiben, 80-100 kilométeres magasságban alakul ki.  A folyamat hasonló a sarki fényhez: a nap sugárzása gerjeszti a légkör oxigén- és nitrogénatomjait, amelyek fényt bocsátanak ki.

forrás: meteoline

1 megjegyzés: