"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. szeptember 2., vasárnap

Paralimpia - 2012

A címvédő Sors Tamás aranyérmet nyert csütörtökön 100 méteres pillangóúszásban a londoni paralimpián.
Az 59.23 másodperccel világcsúcstartó, többszörös világ- és Európa-bajnok pécsi úszó - aki négy éve, Pekingben a magyar küldöttség egyetlen aranyát szerezte - végig vezetve nyert az S9-es sérültségi kategória döntőjében. A 20 éves sportoló az első magyar érmet nyerte Londonban.

DBELO20120830014

 
        Mindannyiunk életében értékkel bír a sport, s ez még fokozottabban így van a fogyatékkal élőknél: a sportolás során kialakított vagy csökkent működésükből felerősített készségek, képességek növelik a környezettől való függetlenséget, elősegítik a társadalomba való beilleszkedést.
        A sportoló fogyatékosok múltja több mint száz évre tekint vissza. Tudunk arról, hogy már 1888-ban létezett sportklub Berlinben siketek részére. A siketek nemzetközi sportszervezete (CISS) már 1922-ben megalakult. Igaz, ők soha nem csatlakoztak másik fogyatékosságot képviselő szervezetekhez, mind a mai napig világjátékukat önállóan rendezik Silent Games néven.
        A testi fogyatékosok sportja a II. világháború után indul útjára a maga nagyszámú katona- és civil sérültjével. A sportban találták meg azt az eszközt, amely révén a legkisebbre csökkenthetik az egyébként viszonylagos mozdulatlanságra ítélt lét kedvezőtlen következményeit.
A paralimpiai játékok jelvénye        Jó félévszázaddal ezelőtt a brit kormány létrehozott egy rehabilitációs központot a gerincvelő-sérülést szenvedett második világháborús veteránok részére a Stoke Mandeville Kórházban, amelyet egy kiváló neurológus, Dr. Ludwig Guttmann („a bénák Coubertinje” – ahogy XXIII. János pápa jellemezte a Római Paralimpián) vezetett. Ami ma már nyilvánvalónak és közhelynek tűnik, az akkor még újszerű volt: a sport gyógyít, függetlenségre nevel, elősegíti a beilleszkedést. A sport az egyik legfontosabb eszközzé vált a rokkant személy rehabilitációjában. A rehabilitációs sport meglehetősen gyorsan fejlődött rekreációt elősegítő szabadidősporttá, s néhány éven belül megtette első lépését a versenysport felé.

A jelkép három zöld, piros és kék mandalából, azaz keleti filozófiából ismert két őselvet, a jangot és a jint magába foglaló körökből (T’ai ki) áll. Ez a hármasság az NPB mottóját jeleníti meg: „mind, body, spirit”-et, azaz az emberben egységesülő „lélek, test, szellem”-et.
        Az öt mandalát az olimpiai karikákhoz hasonlóan elhelyezve a fogyatékkal élők sportjának szimbólumaként az 1988-as Nyári Paralimpiai Játékokon, Szöulban használták először. Az 1989-ben megalakuló Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) ezt az ötös mandalát választotta szimbólumának.
        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése