"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. szeptember 16., vasárnap

Klímaváltozás - rekordvékony a Földet védő óriási jégtükör

A klímaváltozás súlyosságára utal, hogy a nyári jégolvadás miatt minden eddiginél vékonyabb lett a jégtakaró a Jeges-tengeren - írja a Guardian című brit napilap. A műholdfelvételeken az látszik, hogy a gyors nyári felmelegedés miatt a jellemzően jéggel borított terület a felére, kevesebb mint 3,5 millió négyzetkilométerre csökkent.

Forrás: AFP
A Jeges-tenger jégtakarója 1970 óta folyamatosan csökken, általában évente nyolcmillió négyzetkilométerrel, de a mostanihoz hasonló drámai olvadás még nem fordult elő. A 2007-es, 4,17 millió négyzetkilométeres rekord augusztus 27-én dőlt meg, és azóta még félmillió négyzetkilométert apadt a jégtakaró. A rekordot várhatóan a napokban jelenti be hivatalosan az amerikai Nemzeti Hó- és Jég Adatközpont - írja a lap.

Klímaszakértők attól félnek, hogy vészesen közeleg az idő, amikor nem lesz jég a térségben. Ha végleg elolvad, nem lesz, ami visszaverje a nap sugarait, és hűtse a Földet.

Tudósok és környezetvédők között a drámai jégolvadás azért okoz nagy riadalmat, mert a tengeri jégtakaró jelentősen befolyásolja a bolygó hőmérsékletét, ugyanis óriási tükörként funkcionál, amely a nap sugarait visszaverve segít hűteni a Földet. A mostani rekordkicsi jégtakaró miatt azért aggódnak annyira, mert a vékony jégréteg még hamarabb elolvad, és megszűnhet a Földet védő óriástükör.

Klímakutatók szerint húsz év múlva a nyári hónapokban nem lesz jég a Jeges-tengeren a klímaváltozás miatt. "A környezeti változások történetének fordulópontján vagyunk. Veszélyesen növekszik az egész bolygó hőmérséklete, ami az extrém időjárás mellett azt is jelenti, hogy növekedhet az élelmiszerhiány szerte a világon" - mondta a Greenpeace brit igazgatója.

Kanadai tudósok szerint a drasztikus jégolvadás idén zord, hideg, száraz telet hozhat Nagy-Britanniában és Európában, ugyanis a sarkvidéki felmelegedés már ősszel érződni fog a légkörben, és ez valószínűleg hatással lesz az összes fontos tengeráramlatra.

 forrás: origo-tudomány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése