"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. augusztus 21., szerda

Kárpát-medence kenyere

110 kiló lisztből, 15 kiló burgonyából, 2 kiló sóból és élesztőből készütl a Kárpát-medence kenyere Szolnokon. Az úgynevezett pityókás kenyér alapanyagait a szomszédos országok pékjei hozták, akik a 190 kilós tészta gyúrásában is segítettek.

Az óriás cipó kisütéséhez külön kemencét építettek a Szolnoki Művésztelepen. A 150 kilós kenyér 6 ország magyarlakta területeinek összefogását szimbolizálja.

A Guinness-rekordra is pályázó óriási kenyér sütéséhez hozzájárult a vajdasági Zenta, a felvidéki Révkomárom, a kárpátaljai Beregszász, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy, a lengyelországi Tarnow, valamint a hazai települések közül Lipót, ahonnan többek között forrásvizet, burgonyát, sót és élesztőt küldtek a Tisza-parti városba.
  
Az óriáscipó megsütéséhez kellően nagy péklapátokra és dagasztóteknőre is szükség volt, ezeket Berényi Róbert jászalsószentgyörgyi bognármester faragta ki fából.


Kisült a Kárpát-medence kenyere Szolnokon

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése