"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. augusztus 14., szerda

Barlangászok világnapja augusztus 14.

 Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja az aggteleki Baradla-barlang, a tudósok véleménye szerint egyike a Föld legnagyszerűbb földrajzi jelenségeinek.


Magyarországi szakasza 17 kilométeres, földalatti patakkal, sziklacsarnokokkal, ámulatba ejtő nagyságú cseppkövekkel teli, sejtelmes mesevilág.
Az aggteleki bejárat melletti barlangmúzeum a feltárás történetét, régészeti leleteit és a húszezer hektár kiterjedésű Aggteleki-karszt (1979 óta nemzetközi bioszféra rezervátum) gazdag, máshol nem található ritkaságokban bővelkedő növény- és állatvilágát tárja a látogató elé.

A Baradla-Domica nevű barlangrendszer — amely a szlovák—magyar határt a föld alatt átszeli — Európa leghosszabb cseppkődíszes patakos barlangja. A Baradláról készült a világ első barlangtérképe, s itt található a Föld egyik legszebb barlangja, az esztrámosi Rákóczi-barlang, és itt van Európa legnagyobb állócseppköve. A barlangrendszer évezredek során kialakult változatos formájú cseppköveit a föld alatti világ szerelmesei név szerint ismerik. A barlang főága 24 kilométer járathosszúságú, átlagosan hat-nyolc méter széles és hét méter magas, de van olyan különleges kitüremkedése, mint az „Óriások terme”, amely 120 méter hosszú és 27 méter magas, vagy az ezer ember befogadására alkalmas „Hangversenyterem”. Az ide látogató a különleges barlangi növény- és állatvilág néhány tagjával (denevérek, pókok) is találkozhat a rejtelmes túrán.
Barlangászok világnapja
  augusztus 14...Ezen a napon hunyt el balesetben Marcell Loubens barlangász.
Emlékére e napon tartják világnapjukat a barlangok kedvelői.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése