"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. augusztus 10., szombat

Lőrinc nap - auguszus 10

Mindenki ismeri a mondást:  „Lőrinc belepisil a dinnyébe”, az ettől a naptól ízét veszti, különösen ha esik is az eső; de Ipoly-mentiek szerint az uborkát is érdemes eddigre eltenni.
/szeptember 5. a másik Lőrinc nap, a dinnyeszezonnak ekkor van vége/

 Hasonlóképpen népi megfigyelésre támaszkodhat az a göcseji hiedelem, miszerint az eső – ha megáll a keréknyomban – a szőlő levét gyarapítja – mindmáig éppígy örülnek a gazdák a koraaugusztusi esőnek, nem úgy a késeinek. Emellett e napon az őszi időjárásra és termésmennyiségre is következtettek: ha szépen sütött a nap, hosszú őszre és éppen ezért gazdag, jól megérett gyümölcstermésre számítottak – ahogy mondták: „Lőrinc napja ha szép, sok a gyümölcs és szép.”

Különös hiedelem, hogy az a kígyó, amelyik Lőrinc napján nem bújik el, az kerékvágásba fekszik, hogy ott pusztuljon el. Hőgyész német szőlősgazdái nem dolgoznak a hegyen ezen a napon, hogy Lőrinc tartsa távol a jégverést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése