"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. október 14., kedd

Az erdő csodái

A természetszerető embereket ősszel mindig elkápráztatják a lombhullató erdők fantasztikus színei.

A levelek elszíneződésének biokémiai okai

A levelek zöld pigmentje a klorofill. A klorofillban elnyelt fény szolgáltatja az energiát ahhoz, hogy a növény a szén-dioxidot és a vizet oxigénné és szénhidrátokká alakítsa át (ez a fotoszintézis). A klorofill vörös és kék fényt nyel el a növényre eső napfényből, ezért a leveleket zöldnek látjuk. Nyáron a klorofill rendszeresen elbomlik és újratermelődik a levelekben.

Sok növény leveleiben van egy másik pigment is, a karotin. Ez a vegyület a zöldeskék és a kék fényt nyeli el, ezért a karotinról visszavert fény sárgának látszik. Ha egy levélben karotin és klorofill is van, a levél élénkzöldnek látszik. A karotin kevésbé bomlékony vegyület, mint a klorofill, és még akkor is a levélben marad, ha a klorofill már eltűnt. Ilyenkor a levelet sárgának látjuk.

A levelekben előforduló pigmentek harmadik csoportja az antocianinok közé tartozik. Az antocianinok kék, kékeszöld és zöld fényt nyelnek el, ezért az antocianinokat tartalmazó levelek vörösek..


network.hu

network.hu

network.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése