"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. október 26., vasárnap

Október 26 - Dömötör napja

A Demeter, Dömötör egy görög istennévből lett férfi keresztnevünk. Pedig a görög Demeter (pontos görög ejtés szerint: Démétér) női isten volt, ahogy a földet, a termést, a bőséget, az anyaságot kifejező közszavak is nőneműek a görög és a latin nyelvben.
Itt voltaképp az történt, hogy nem az istennő nevét kapta az újszülött, hanem az istennőnek ajánlották őt, s valójában az istennői „keresztanyja” nevét vette föl. Mivel pedig a földeken folyó munka elsősorban a férfiak dolga volt, érthető, ha elsősorban fiúgyermekek kapták ezt a nevet, amely elsősorban azt jelenti: ‘a föld istennőjének ajánlott‘. Találóan írja Ilosvai Selymes Péter a név eredetéről, hogy „az Demeter búzás és magvető.
 Vendel mellett az őszi pásztorünnepek napja. Az Alföldön és az ország észak-keleti részében főként a juhászok körében kedvelt a "dömötörözés", a juhászbál. Dömötör, azaz Szent Demeter napja, október 26-a, a pásztorok, mindenek előtt a juhászok zárszámadó vigadalma volt. Ekkor számoltak el a gazdáknak a rájuk bízott falkával, és ekkor szerződtek a következő évadra. A napot juhászújévként, nevezetes bálját juhászbál, juhásztor, juhbál és Dömötörözés néven emlegették.


Különösen híresek voltak az alföldi Dömötörözők több napon át tartó ünnepségei. Szegeden a tanyai pásztorok zászló alatt vonultak fel a Dömötör-templom búcsújába, ahol a mise utáni bürgepaprikás - lakomán ott voltak a város vezető emberei, és a csábító dudaszóra olykor bizony táncra perdültek még a tisztelendő urak is.
Ha ilyenkor - 26-a táján - a nyájat terelő juhászt a fagyos szelű Dömötör "táncoltatta", abból a tapasztalt pásztorok kemény telet jósoltak. 
A gyimesi legenda szerint Szent Demeter székely ember volt, Gyimes- bükkön született s ott nevelkedett. A havasi pásztorok az ő napján terelik le a nyájat a havasi legelőről a téli szállásra. Erdélyben Szent Demeter elsősorban a keleti, ortodox keresztény közösségek, a juhtartó románság igen kedvelt, népszerű szentje, a pásztorok patrónusa, akik ilyenkor a pappal bárányt szenteltettek    /Calendar/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése