"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. október 29., szerda

Virágok - krizantém

Az erényesség és előkelőség jelképe

 A krizantém régi magyar neve kerti margitvirág. Számtalan színben, méretben és alakban pompázó változatait nemesítették ki a kertészek – csak az őszi krizantémoknak több mint 5000 változata ismert. Egyes fajták termesztése több mint 2500 évvel ezelőtt kezdődött, a nagyüzemi termesztés és nemesítés 1930 körül indult be Franciaországban és Hollandiában.

A krizantémok az emberiség legrégebbi dísznövényei közé tartoznak s napjaink egyik legismertebb és legkedveltebb virágai közé sorolhatjuk őket.
 
A krizantém régóta a Japán Császár címervirága.



Őshazája egyébként Kína, ahol ma is az egyik legnagyobb becsben tartott kerti virág, hiszen az örök életen kívül az erényesség és az előkelőség jelképe. Kínában a krizantém virágával teát is ízesítenek, illetve üdítőitalt és illatszert is készítenek belőle. A növénytörténészek szerint az ősidőkben fiatalító hatása miatt ültették, borát a hosszú élet reményében kortyolták. Kínai eredete ellenére a krizantém Japánból került Európába 1700 táján.


Japánban és Kínában is krizantém a részvét virága 

Egy háromezer éves kínai legenda szerint a ma Japánhoz tartozó Szitakötő szigeten egy olyan gyógynövény termett, amely fiatalító hatású volt, ha ifjú lányok és fiúk szedték le. A felkeresésére indultak bár sok kalandot átéltek, a fiatalító gyógynövényt nem lelték meg. Helyette megtalálták a krizantémot, amivel kereskedni kezdtek. Kínában az ősz jelképe, de az idős kor erényét is neki ajánlják. Külön ünnepe van, a kilencedik holdhónap kilencedik napján.

Angliában – egyáltalán nem a halottak napjához kötődik. A vasárnapi ebédhez megterített asztalon éppúgy előfordulhat, mint egy születésnapi virágcsokorban. A hinduk és buddhisták számos szertartáshoz használják ma is, például fehér és sárga virágfejekből készített füzérrel díszítik a templomokat, szobrokat és oltárokat.

Sok nő megsértődik, ha egy őszi randevún „temetővirágot” kap, így hazánkban nem szerencsés krizantémmal szerelmet vallani. Annál is inkább, mivel a régi „virágnyelv szerint is az ajándékba adott krizantém üzenete: „csodálatos barát vagy”. A fehér virágú az igazságot, a sárga a mellőzött szerelmet, a vörös a szeretetet jelképezi. A kertbe kiültetett növény nem csak dekoratív, de sokáig virágzik, hosszan örülhetünk neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése