"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. május 29., vasárnap

a gyermekrajzok...

  

                                                      " Gyermek vagyok, kinek lelkén 
                                          Minden napfény, minden sugár átragyog
                                           Eltemetek, elfelejtek
                                                        Minden sebet, minden régi bánatot "



                                                                                             Ady Endre

A gyermekrajz elemzés lehetőséget ad betekinteni az önmagát beszéddel kifejezni még nem tudó gyermek lelkébe, problémáiba, szomorúságába, boldogságába és ezáltal segíteni tudjuk őt útján.

A grafológiának egyik izgalmas ága a rajzelemzés. A kisgyermekek őszinte rajzaiból kiderül, hogyan látják családjukat, hogy érzik magukat, milyen a viszonyuk az őket körülvevő családtagokkal. Egy rajz időnként többet mond minden szónál, olyan eszköz ez számukra, amellyel kifejezhetik belső világukat, vágyaika

A gyermekrajz üzenet: képi nyelven megírt beszéd. A kisgyerek soha nem rajzol fölöslegesen, fölöslegeset. Mindig oka van firkáján a formáknak és a színeknek.
A gyermekrajzokban ugyanúgy megnyilvánul érzelmi-akarati élet, az önmagáról alkotott kép, a világhoz való viszonyulás, a közösségi igény, és a belső késztetések, mint a felnőtteknél a kézírásban, érzéseiket. Ugyanolyan lenyomat, mint az írás: test és lélek egyaránt benne van.





1 megjegyzés:

  1. Ezt az idézete választottam anno az óvodai program írásakor mottóul...

    VálaszTörlés