"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. május 31., kedd

Június.... a konyhában...

A zöldség- és gyümölcsféléknek jelentős szerepük van az egészség megőrzésében, ezért naponta szükség van fogyasztásukra. A bőséges zöldség és gyümölcs fogyasztására vonatkozó ajánlás oka a magas vitamin-, ásványi anyag-, élelmirost és fitovegyület(másodlagos növényi anyagok) tartalmuk. Egészségünk megőrzése érdekében javasolt a zöldség- és gyümölcsfélék többségének nyers és friss, szezonálisan az évszakhoz igazított fogyasztása(pl. ne együnk epret, paprikát, paradicsomot télen!) A szezonálisan nem jellemző és tőlünk távoli vidékekről származó zöldségek, gyümölcsök termesztési körülményei ismeretlenek, ellenőrizhetetlenek. Vizsgálatok szerint ezekben a termékekben nagyobb a kockázata a szermaradványok jelenlétének. 
Több tudományos vizsgálat megerősítette azt az évszázados megfigyelést, hogy a növényi eredetű táplálékok sokféle betegséggel szemben nyújtanak védelmet és egyre több bioaktív anyagot fedeznek fel.  A növényekben lévő fitovegyületek védik egészségünket azáltal, hogy természetes gyógyszerként hatnak. Ezek a másodlagos növényi anyagok olyan csekély mennyiségben fordulnak elő, hogy néhány évvel ezelőttig egyáltalán nem ismerték őket. Túlnyomórészt íz-, szín- és illatanyagok, növényi hormonok is tartoznak ide. Ezen vegyületek biológiailag aktívak, melyek az emberi szervezetre jótékony hatással vannak; antioxidáns, antibakteriális, antivirulens és  antikarcinogén hatással is rendelkeznek. Fokozzák a szervezet immunrendszerének működését, az öregedési folyamatok lassításában is igazolt a szerepük. A fitovegyületek számtalan hasznos hatása ismert és  még  több  ismeretlen.  Ebből  adódóan  jó  lenne, ha  ezekből  az értékes  anyagokból  ételeink is  hasonló  mennyiséget  tartalmaznának,  mint  az ezek alapjául szolgáló  növényeink. A fitovegyületek érzékenyek az oxidációra, fényre(pl. piros paprika kifakulása)., kémiai behatásokra, csírátlanításra, ezért a feldolgozás, tárolás során igyekezzünk belőlük minél többet megőrizni. Egy növényben akár több száz is előfordulhat, ezért ezen vegyületek a szervezetben történő lebontás során együttesen fejtik ki hatásukat, egymás hatását felerősítve hoznak kedvező eredményeket. Minél színesebb, változatosabb az elfogyasztott zöldség és gyümölcs, annál többféle egészségvédő anyaggal támogatjuk szervezetünk egészséges működését.

 Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen karotinoid nevű vegyületek fogyasztása számos pozitív hatást fejt ki az egészségünkre.
Az egyes zöldségekben található zsíroldékony anyagok ugyanis nem csak fontos A-vitamin forrásként szolgálnak, de a például kelfélékben, brokkoliban, vagy spenótban lévő lutein és zeaxantin nevű antioxidánsok védenek a korfüggő sárgatest elfajulás (az időskori vakság fő oka), a daganatok és a szív- és érrendszeri betegség ellen is.
A káposztafélék, így a kel, a karfiol és a brokkoli kiváló karotinoid források. Újabban a brokkoliról kiderült, hogy különösen sok karotinoidot is tartalmazhat, .

Kutatásuk során bizonyították, hogy a brokkoli fejben jelentős mennyiségű lutein található. A lutein a szem és bőr egészségéhez fontos antioxidáns. Más karotinoidokat, így béta-karotint, violaxantint, neoxantint és anteraxantint is találtak a növényben, ám a lutein volt a legjelentősebb mind közül.A spárga vitaminokban és értékes aminosavakban is gazdag, így a belőle készült ételek fogyasztásával pótolhatod napi vitaminszükségletedet is.
 

A spárga vitaminokban és értékes aminosavakban is gazdag, így a belőle készült ételek fogyasztásával pótolhatod napi vitaminszükségletedet is.
A zöldség szára legnagyobb részben vizet tartalmaz, ezért hihetetlenül kalóriaszegény, emellett természetes vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, melyet többek között káliumtartalmának is köszönhet. Cukortartalma minimális, Azonban, ha spárgát vásárolsz, mindig válaszd a zöld fajtát, ugyanis ez jóval több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér változat.


A  zöldborsó a nyárelő íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Egy-két húsmentes és húsos ízvariáns: rakva, pürésítve, görögösen, paprikásként vagy immár klasszikusnak nevezhető borsólevesként. Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-bekapkodunk belőle pucolás közben
A petrezselyem tele van C és B vitaminnal. De ezen kívül szinte bármelyik fűszernövény nem csak egészséges, de az ételeket is izgalmassá varázsolja. A friss fűszernövény zamata össze sem hasonlítható a szárított változattal.
Ki ne szeretné a finom málnát, epret és bogyós gyümölcsöket. .


A málna és a földi eper a rák megelőzésében játszik fontos szerepet. Hetente egyszer együnk szezonális bogyós gyümölcsöt akár joghurtba téve akár önmagában.

Könnyű epres finomságok

Epret feldaraboltam, a kehely aljára halmoztam, majd vaníliás cukorral és habfixálóval keményre vert tejszínt halmoztam rá, és eperszeletekkel, mentalevéllel díszítettem. Jól lehűtöttem.
A maradék epret pépesítettem, és tejszínhabbal összekevertem, és eperrel díszítettem.Epret vaníliás tejszínnel turmixoltam, az üvegtálba babapiskótát tettem, az epres masszát ráöntöttem.
Tejszínhabbal díszítettem.
borso

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése