"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. május 22., vasárnap

május 22...  
Call of Life - Az Élet hívó szava

 
A Biológiai Sokféleség Világnapját minden év május 22-én ünnepeljük. Ezen a napon minden országban ünnepségek, filmvetítések, ismeretterjesztő és gyermekrendezvények irányítják az emberek figyelmét az élővilág sokszínűségére, ennek alapvető fontosságára és az ezt fenyegető veszélyekre.

„Szerte a bolygónkon a fajok 1000-10.000-szer gyorsabban halnak ki, mint amennyi a természetes folyamatokból adódó lenne. A biológiai sokféleség pusztulása olyan rohamossá vált, hogy a kutatók tömeges kipusztulásnak nevezik a jelenséget.

 


 • Természeti értékeink megőrzése közös felelősségünk!


 •  

  A Biodiverzitás - az élővilág sokfélesége.

  A fogalom több szinten értelmezhető, egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot, de egy kisebb területen belül is értelmezhető, pl. a Kárpát-medence biológiai sokfélesége, vagy akár egy kerti tó biodiverzitását is vizsgálhatjuk.

  A biodiverzitás elvesztésének következményei

  Naponta közel 50 faj hal ki a Földön. A fajok sokféleségének ilyen nagyarányú csökkenése beláthatatlan következményekkel járhat, ami mindennapi életünket is komolyan befolyásolhatja (mint pl. élelmiszerellátási problémák, klímaváltozás hatásainak felerősítése).

  A fajok kihalásának legfőbb következményei:
  • Energia elvesztése: A fejlődő országokban az energiát 50%-ban fából nyerik, így pl. az esőerdők kiirtásával a szegény országok még rosszabb helyzetben lesznek Afrikában, vagy Ázsiában. Valamint a szegényebb népcsoportok sokkal inkább ki vannak téve a biodiverzitás elvesztésének, mivel nagyon sokuk a természetből él; innen szerzi az élelmet, az alapanyagokat és a kultúrájuk is szorosan kapcsolódik a természethez.

  • Élelemkészletek: Hozzávetőlegesen 7000 növényt és 100 állatfajt használunk étkezési célokra és a gyógyszerek 50%-a növényi eredetű, ezen felül az élőlények genetikai forrást is biztosítanak.

  • Biogeokémiai folyamatok: vízkörforgás, oxigénkörforgás, szénkörforgás, talajfolyamatok – gondoljunk csak bele, mennyi faj teszi lehetővé, hogy a talaj termékeny legyen, mennyi élőlény segíti a víztisztítást és mennyi fafaj járul hozzá a tisztább levegőhöz.

  • Klímaszabályozás: az erdők nagyban hozzájárulnak az éghajlathoz, hiszen pl. a szén-dioxidot – ami egy üvegházhatású gáz – ők lélegzik be.

  • Kultúra és szabadidő: mindannyian sétálunk, sokan szeretünk kirándulni. Milyen unalmas lenne, ha az élőhelyek mindenhol ugyanúgy néznének ki, vagy ha mindenhol ugyanazt a fát látnánk, minden kertben ugyanaz a kutya ugatna.

  Mit tehetünk mi?
  Mi az, amit Te is megtehetsz a biodiverzitás védelmében?

  1. Csökkentsd az üvegházhatású gázok kibocsátását!
  Ha kevesebb energiát használunk, csökkenthetjük a CO2 kibocsátásunkat, így a globális felmelegedést, ami nagyban hozzájárul a fajok kihalásához! Használj kevesebb energiát, vagy használj energiahatékony módszereket!
  2. Újrahasznosíts, gyűjts szelektíven és ne használj műanyagot!
  Az EU-ban évente 1.3 milliárd tonna hulladék keletkezik, aminek égetése szennyező anyagok kibocsátásával jár, és elhelyezésének következményei károsan befolyásolják az élővilágot! Észrevetted már mennyi műanyagzacskó van a lakásban? Használj helyette vászontáskát!
  3. Használj tömegközlekedést, biciklit, vagy görkorit!
  Fedezd fel a várost biciklivel és ne ragadj be a dugókba többet!
  4. Vegyél és egyél GMO mentes termékeket!
  A GMO termékek megjósolhatatlan hatásokkal lehetnek a természetre. A természetet védeni kell az ilyen behatásoktól, hogy biztosítsuk túlélését a következő generációknak is.
  5. Változtasd meg az étkezési szokásaidat!
  Drámai, de a halászterületek 75%-a veszélyben van! Hagyjuk a halállományok regenerálódását. Nézd meg, hogy az általad fogyasztott hal a fokozottan védett fajokat tartalmazó vörös könyvben megtalálható-e.
  6. Tiszteld a természetet, ne szemetelj, ne pusztíts!
  Vigyázz a viselkedésedre és ne dobj el semmit, valamint ne tépj ki növényeket. Gondolj arra, hogy a szemét veszélyeztetheti az állatokat.
  7. Ültess egy őshonos növényt!
  Élvezd a természetet, kirándulj mialatt támogatod a helyi turizmust, gazdaságot helyi termékek fogyasztásával! A helyi termékek fogyasztásának rengeteg előnye van, többek közt nem kell messziről szállítani őket.
  8. Vásárolj helyi fából készült bútorokat, vagy használt bútort!
  A trópusi esőerdők a fajok kb. 50%-ának adnak otthont. Naponta mégis 32.300 hektár esőerdőt irtanak ki.
  9. Ne hozz haza növényi, vagy állati eredetű ajándékokat utazásaidról!
  Gyakran az állatoknak az életükkel kell fizetniük a szuvenírekért.
  10. Csatlakozz egy helyi természetvédő szervezethez!
  Ne másoktól várd a bolygó megmentését! Rengeteg különböző szervezet van.

  Forrás: Wikipédia, Messzelátó  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése