"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. május 26., csütörtök

Kezdődik a nyár...

nyár napsütés

Elmúltak a fagyosszentek..... mától  nyár van...


Májusi mondóka


Orbánnak a napja hogyha fényes,
A vincellér mint a páva kényes.

Mint az áldozócsütörtök

Olyan lesz őszi időtök.

Pünkösd-napi esésre

ne várj áldást vetésre.

Május hava hűvössége A gazdának üdvössége

  Az ultraibolya sugárzás

- Láthatatlan rövid hullámhosszú sugárzás az ultraibolya fény, a napenergia része. 1801-ben fedezte fel Johann Wilhelm Ritter, amikor azt vizsgálta, hogy a színkép különféle tartományaiból származó fény milyen hatással van a fényérzékeny ezüst-kloridra. Észrevette, hogy az ibolya tartomány felé egyre intenzívebb a hatás, és még azon túl is erősödik. Az ultraibolya sugárzást így jelentős vegyi hatása árulta el.

A Napból érkező ultraibolya sugárzásban három tartomány különböztethető meg: az UV-A, UV-B, és UV-C.
Biológiai hatások és mellékhatások
A látható fényhez legközelebb a 320-400 nm-es UV-A tartomány esik. Ez a fény jótékonyan hat az emberi szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigmentképződést, azaz a barnulást. Az UV-A fény hiánya az angolkórnak nevezett csontfejlődési rendellenesség kialakulásához vezet. Mivel az üveg az UV-sugárzást kiszűri, nem lehet ablakon keresztül napozni. Régebben ezért kvarcüvegből készítették némely gyerekkórház ablakait, amely átengedi az ultraibolya fényt. Az erre rászoruló gyerekeket a kvarcüvegen keresztül napoztatták. Napjainkban már mesterséges fényforrások, kvarclámpák, szoláriumok is képesek pótolni a Nap sugárzását. Ezek azonban nemcsak az UV-A, hanem az UV-B tartományba eső sugarakat is kibocsátanak.
A legfontosabb az UV-B sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. Az UV-B sugárzás akkor is veszélyes lehet, ha kvarclámpából vagy a szoláriumból származik. A 280-330 nm-es UV-B hullámokat rendes körülmények között elnyeli a Föld 18-25 km magasságban lévő ózonrétege, de kiszámították, hogy a légkör ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UV-B sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az ózonpajzs évmilliók alatt alakult ki a magaslégköri gázokból éppen az ultraibolya sugárzás hatására. Amikor a Nap élénkebb működése miatt nőtt az ultraibolya sugárzás erőssége, nőtt a sugárzást elnyelő ózonréteg vastagsága is, így a földi élőlények nem voltak kitéve az ártalmas sugárzás hatásainak. Ez az kényes egyensúly azonban az ember működésének hatására felborult.
Az elmúlt évek kutatásai bizonyították, hogy az ózonpajzs a sprayk hajtógázaként, légkondicionálók és hűtőgépek hűtőfolyadékaként hasznosított, klórt tartalmazó vegyületek, a freonok hatására jelentős mértékben megvékonyodott. A freonok agresszív gázok, mert a szél felhajtóerejénél fogva a magaslégkörbe, elsősorban a sarkok fölé jutva az ózon bontását követően további reakciókban újraképződnek, és így újabb és újabb ózonmolekulákat bontanak szét. Így a földfelszínhez érkező ibolyántúli sugárzás egyre hevesebb, ezért - főként a déli féltekén, illetve a sarkok közelében - egyre több helyen észlelik az ultraibolya fény káros biológiai hatásait is.
Az UV-B sugárzás, a túl sok napozás bőrrákot idézhet elő, a legjobb esetben is a bőr korai ráncosodása, elöregedése lehet az eredménye. Ausztráliában az elmúlt évtizedben 20%-kal nőtt a bőrrák okozta halálesetek száma! Az UV fény az immunrendszerre is káros hatással van, csökkenti a szervezet védekező erejét.


A májusi többnyire borongós időszak után a lelkünknek jóleső érzés a napsütés.
Azonban ilyenkor fokozott óvatosság szükséges, hiszen a hiúságunk nagy kárt tud okozni a szervezetünkben.
A meggondolatlan napozás következménye súlyos és fájdalmas bőrégés lehet.
Fontos megjegyezni, hogy bőrünk örökké emlékezni fog az egy-egy leégés során szervezetünkbe jutó sugárzás mennyiségére, így az idő múltával egyre könnyebben jöhetnek elő a sugárzás okozta elváltozások.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése