"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. szeptember 7., szerda

21. századi felfedezések Magyarországon

Mára nem sok szeglete maradt a Földnek, ahol esély lenne új. ember még nem látta területek feltárására, felfedezésére. A légi és űrfelvételek korszakában jóformán nincs olyan pontja bolygónknak, amelyről ne állnának rendelkezésre részletes térképek, Ám még a több ezer méter mélyen lévő tengerfenékről és talán a Naprendszerről is pontosabb tudással rendelkezünk, mint a gyakran csak néhány méterrel a lábunk alatt kacskaringózó természetes üregekről..


Az átlagembernek biztosan a Tavasbarlang jut eszébe Tapolcáról. Mostantól azonban ezt a kifejezést többes számban illik használni, ugyanis 2010. november 26-án ebben a gyönyörű fekvésű városban találták meg hazánk legnagyobb vízfelületű barlangi tavait.

Évekkel ezelőtt egy szállodaépítkezés kapcsán találták meg a tavaknak otthont adó Berger Károly-barlangot, amely egészen addig, amíg az építési munkák során fel nem nyitották, teljesen elzárt üregrendszer volt. Barlangász kutatók vették birtokba a mélységet s álltak neki a felderítésének. Évek alatt aprólékos munkával mérték fel a barlangot, sok esetben centiméterenként haladva a sáros omladékkal teli szűk járatokban, a ruhát szaggató kőcsipkék közt, hogy azután kimerülten, de a felfedezés teljes örömével csodálhassák meg egy-egy feltáruló terem szépségeit, a változatos oldási formavilágot, a fejlámpák fényében csillogó kristályokat, cseppköveket.
A tapolcai barlangok három főbb szintre oszthatók: a felszínhez legközelebb, kb. 12–14 méteres mélységben elhelyezkedők szárazak, a következő, nedves szint közvetlenül a karsztvíz feletti rétegen van, itt már előfordulnak pocsolyák, kisebb tavak (pl. ilyen a Tavasbarlang csónakázásra használt része), ez a réteg kb. 17–20 méter mélyen fekszik. A harmadik réteg a karsztvíz alatti, tehát vízzel elöntött járatok szintje, ide tartozik a Kórház-barlang egy kisebb, „Búvárok terme” néven ismert része, s a Tavasbarlang nagyközönség által nem látogatható mélyebb területe is. A Berger-barlang a két magasabb szinten helyezkedik el, egy része száraz, majd ahogy egyre mélyebbre jutunk az enyhén délies lejtésű járatokban, itt is megjelenik a víz. A feltárások során egy ideje már a nedves szinten haladtak a kutatók, találtak kisebb tavakat is a folyosókban, ám az igazi csoda egészen a novemberi utolsó hétvégéig váratott magára. Egy korábban idő hiányában felderítetlenül maradt nyíláson keresztülfurakodva, majd egy sáros aljzatú járaton kúszva mentek tovább, amikor mintegy 100 méter megtétele után az egyre táguló üregben felcsillant az első tó zöldesen ragyogó víztükre! Nehéz annál nagyobb élményt elképzelni, mint amikor olyan dolgot pillanthatunk meg, amit még korábban nem látott emberi szem! A nagy földrajzi felfedezések kora már lezárult, így csak a világűrben s a föld mélyén találhatunk még ismeretlen dolgokat. Ez utóbbi vonzza a barlangászokat, akik hosszas, kitartó és egyáltalán nem veszélytelen munka után élhetik át az ehhez hasonló élményeket.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése