"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. szeptember 5., hétfő

A természet szökőkútjai.. a gejzírek




A gejzírek (más néven szökőforrások) melegvizes források, melyek többnyire szabályos időközönként kitörnek, és vizet, illetve vízgőzt juttatnak szökőkútszerűen a levegőbe. Nevüket a világ szinte minden nyelve az Izlandon található Geysir nevéből vette. Ennek a nevezetes gejzírnek pedig az izlandi gjósa kitörni jelentésű igéből származik az elnevezése.

A ma is érvényben lévő elmélet szerint (aminek alapjait 1846-ban Robert Wilhelm Bunsen fektette le) a gejzír üregeinek, csatornáinak mélyén magmatikus gázokból származó hő halmozódik fel. Ez a hő hevíti a mélyben lévő vizet, melynek következtében robbanásszerű gőzfejlődés indul el. A felfelé törekvő gőz löki ki a kürtőből a vizet, így keletkezik a gezjírenként változó magasságú vízoszlop. Fontos, hogy a repedések, hasadékok járatai kanyargósak, változó szélességűek legyenek, ugyanis ha ez a feltétel nem adott, akkor a forrásban lévő víz szabályos mozgásba kezdene, cirkulálna, és ebben az esetben egy egyszerű hőforrás lenne.


A kitörések időszakosságának az a magyarázata, hogy a víznek vissza kell térnie a repedésekbe, vagyis újra meg kell telnie a kürtőnek, illetve időre van szükség ahhoz, hogy a felszínre jutott, lehűlt víz ismét forrni kezdjen, és a gőzképződés meginduljon.

A vízoszlop által elért magasságot és a kitörések között eltelő időt alapvetően két paraméter befolyásolja. Egyrészt a járatok, repedések alakja, másrészt az az idő, ami ahhoz kell, hogy a kitörés után ismét megteljenek vízzel a járatok. Ennek köszönhető, hogy a világ szökőforrásai nagyon különböznek a kitörő vízoszlop magasságában, és a kitörések közötti időtartamban.

Hat olyan terület van a Földön, ahol sok gejzírt figyelhetünk meg:
  • Yellowstone Nemzeti Park az Egyesült Államok Wyoming államában. Itt több mint 500 gejzírt tartanak számon.
  • Dolina Gejzirov Oroszországban, azon belül a Kamcsatka-félszigeten. Körülbelül 200 aktív gejzírrel.
  • Új-Zéland északi szigetén, ahol 51 található.
  • Chilében az El Tatio. Itt összesen 38 működő gejzír van, egész Chiilében 46.
  • Izlandon a Haukadaler nevű területen 26 található.
  • Alaszkában az Umnak szigeten 8 darabot tartanak számon.


Az új-zélandi Lady Knox gejzírt a szigeten raboskodó foglyok fedezték fel, akik a forró vízes forrásban szappannal mosták ruháikat. A beavatkozás hatására a gejzír működni kezdett. A turistalátványosságot ma is igy serkentik kitörésre  a helyi vezetők.

A leghíresebb és legnagyobb gejzírcsoportosulás a Yellowstone-vidéken húzódik. Nem véletlen, hogy itt alapították  a föld első nemzeti parkját.



A természet érdekes képződményei

A természet utolérhetetlen ha sokszínűségről, színekről, formákról van szó, így mindig garantált, hogy látunk valami szemet gyönyörködtető, különleges alakzatot. Évszázadok, évezredek, sőt évmilliók kellettek ahhoz, hogy hogy kialakuljanak ezek a "remekművek", és hogy most megcsodálhassuk őket.

Az Új-Zélandon található Moerkai teknőskövei a Keokohe-tenger partján található nagy lekerekedett sziklák, amelyeknek kialakulása az ősóceánoknak köszönhető. Súlyuk több tonna lehet, és a legnagyobbak a 3 méteres szélességet is elérhetik.


A Egyesült Államokban, Utah állam területén helyezkednek el a Fantay Canyon sziklái, melyek több, mint 45 ezer négyzetkilométeren terülnek el. Ezek az alakzatok sok különböző kőzettípus eldarabolódásának következményeként alakultak ki. Bizarr formái miatt az ördög játszóterének is nevezik.

A Brazíliában lévő Vale de Lua, azaz Hold völgye nevű képződmény sziklaalakzatait és medencéit a rajta átfutó folyó formálta meg. Ez a világ legrégebben kialakult tájai közé tartozik, és szó szerint olyan, mintha a holdon járnánk.


A Japán Beppu-t rengeteg (több, mint 3500) hőforrás és gejzír veszi körül, amelyeknek vize vörös színben pompázik a bennük található ásványi anyagok miatt. Ezt földi pokolként is emlegetik, és nagyon kedvelt fürdőhely is egyben.


Az Black Rock Desert források Amerikában, Nevada államban vannak, ahol a sivatag kellős közepén olyan gejzírek találhatóak, amelyek színüket különböző mikroorganizmusoknak és ásványi anyagoknak köszönhetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése