"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. szeptember 3., szombat

Vörös lidérc, világító felhők az égen

A  vörös lidérc (ködfénykisülés) az ún. magaslégköri fényjelenségek vagy rövid életű felvillanások közé tartozó fényjelenség. 1989-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, amikor viharfelhőket figyeltek megA vörös lidércek kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után. A színe után nevezik vörösnek .A vörös lidércek a viharfelhők felett 40-50 km-es magasságban keletkeznek és kiterjedésük felfelé elérheti az 50 km-t, horizontális kiterjedésük szintén elérheti a 40-60 km-t. A kisülés alakja néha oszlopszerű, de előfordulnak fa- vagy medúzaalakú formák is.

Vörös lidércek az égen

Szabad szemmel szinte megfigyelhetetlen, mivel a felvillanás általában csak néhány ezredmásodpercig tart, amit az emberi szem nem képes feldolgozni. A másik nehézség a megfigyelésnél az, hogy rá kell látni a viharfelhők tetejére, ami általában több száz kilométeres távolságot jelent a megfigyelő számára. Közvetlen megfigyelésük csak sötétben lehetséges.


Világító felhők

Ezek a sejtelmesen fénylő légköri tünemények 80-85 km-es magasságban, a mezoszférában fordulnak elő, ezért a lenyugvó Nap sokkal tovább megvilágítja őket, mint a hagyományos felhőket. A már szinte sötét égen látszanak, ezért látjuk őket világítani, bár a kékes szín valamilyen emissziós, tehát fénykibocsátási folyamatot is sejtet. Kiterjedésük a 10-100 ezer km-t is elérheti, azonban igen ritka szerkezetüknek köszönhetően össztömegük ilyenkor is csak 1-2 kg vízjégnek felel meg. Ennek köszönhetően a fényesebb csillagok fénye minden akadály nélkül áthalad rajtuk. Kialakulásukra, a felhőket létrehozó por és víz jelenlétére a mezoszférában nincs elfogadott magyarázat, ám a por származhat a légkörben, kb. 80-100 km magasan elégő meteoroktól is.
 Erdélyi világító felhők

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése