"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. szeptember 30., péntek

A zene

A zene előhívja a régi meghitt hangulatokat, felébreszti a bennünk szunnyadó érzelmeket akkor is, ha fáradtak, fásultak vagyunk.
Az, hogy mit jelent saját életünkben a zenehallgatás, mindenki tudja, van, akinek szép emlékeket idéz, van, akinek kapu egy másik, sokkal szebb világba.
Közelebb visz saját lényegünkhöz, segít a pillanat csodáját meglelni zajos életünkben.
Figyelni a szólamok egymásba fonódását, hogy milyen érzelmeket vált ki belőlünk egy-egy dallam, a feszültség levezetésének egy formája lehet, melyben megnyugszunk,
ellazulunk, feloldódunk.
A zeneszerzők kapcsolatba lépnek egy olyan világgal, mely alkotás közben talál Rájuk, ami szorosan összefügg a transzcendentálissal.
Hallgassunk meg akár egy Bach, vagy Vivaldi művet...
És rálelünk a szférák zenéjére.
Megpróbálják lehozni Nekünk a mennyország egy darabját.




Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét A Zene Világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése