"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. szeptember 20., kedd

Csillagok világa

A csillagos égbolt látványa mindig is megbabonázta az embereket. Szinte minden kultúra megpróbálta értelmezni az égen elhelyezkedõ fényes pontok sokaságát.

 

A bolygó és holdnevek eredete

 Kép Merkúr
Merkúr a római mitológiában a kereskedelem istene. A rómaiak Hermésszel azonosították, aki a görög mitológiában az istenek követe, az utasok oltalmazója, a holt lelkek vezetője.


Kép  Vénusz
Vénusz a római mitológiában a kertek istennője. Aphroditéval azonosították, aki görög mitológiában a szépség és a szerelem istennője.


Kép Mars
 Mars Itália és Róma egyik legrégebbi istene. A római mitológiában Mars (görögöknél Arész) hadisten, akinek a városfalakon kívül, a Mars-mezőn emeltek templomot, mivel fegyveres hadak nem vonulhattak be a város területére. Neki szentelték a március hónapot, azaz a régi kalendárium első hónapját, amikor a télűző szertartásokat végezték.
Kép Jupiter
 A római mitológiában Jupiter az ég, a nappali világosság, a vihar istene, az istenek királya, akit a görög Zeusszal azonosítottak. Zeusz a görög mitológiában a legfelsőbb istenség, az istenek és emberek ura, az olümposzi isteni család feje; nevének jelentése "fényes égbo

Kép Szaturnusz
 Szaturnusz az egyik legősibb római isten. A vetés, a vetőmag istene, a könyörtelen idő jelképének tekintették. A görög mitológiabeli titánnal, Kronosszal azonosították; aki apját Uránoszt megcsonkítva, feleségül véve saját leánytestvérét Rheiát került az égi trónra; és akinek azt jósolták, hogy egyik fia fogja megfosztani a trónjától. Ezért valamennyi gyermekét alighogy megszülettek sorjában lenyelte, így akarván elkerülni a jóslat beteljesülését. Rheia azonban kijátszotta Kronoszt: megszülte legkisebb fiát Zeuszt, de egy bepólyázott követ adott át férjének. Zeuszt egy Kréta szigeti barlangban felnevelték, majd felnőve legyőzte apját, megmentette testvéreit.
Kép  Uránusz
 A görög mitológiában az eget megszemélyesítő isten, Gaia-Földanya férje, az első, legősibb istennemzedék képviselője. Kronosz (Szaturnusz), a titánok és a küklopszok apja.


Kép  Neptunusz
 Az egyik legősibb római isten. A provinciákban a helyi víz- és tengeristenekkel tartották azonosnak. A görög Poszeidónnal azonosították, aki a görög mitológiában az egyik olümposzi főisten, a tenger királya, Kronosz és Rheia egyik fia, Zeusz fivére.

Kép Plútó
 A görög mitológiában Hadész istennek, az alvilág urának egyik elnevezése
 
 
Évek óta terjeng az az elmélet, miszerint a 10. bolygóként ismert Nibiru, misztikusabb nevén a Planet X olyan közel kerül a Földhöz 2012–ben, hogy ez gyakorlatilag lakhatatlanná teszi bolygónkat. Az ok: megfordul a Föld polaritása, emiatt egymást követik majd a katasztrofális események. Így szól az elmélet, most nézzük a tényeket.

NASA mese
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, azaz a NASA a híresztelések szerint 1983-ban bejelentette a 10. bolygó létezését, amely a Nibiru nevet kapta a tudósoktól. Időközben kiderült az is, hogy a bolygót már a sumérok is észlelték, mi több: a maja kalendárium is akkor ér majd véget, amikor a Nibiru a Föld közelébe ér. Önjelölt világvége–szakértők, de néhány tudós is egyetért abban, hogy a 3600 évente visszatérő égitest alaposan megbolygatja majd a Föld polaritását, emiatt meg is állhat a forgásban a bolygónk. A következmények között vulkánkitöréseket, cunamikat említenek, de egy újabb jégkorszak is bekövetkezhet– állítólag. A NASA említésére sokan elhsizik a fentieket. De nem így történt. A NASA nem jelentett be semmit.

Az utóbbi időben sokat emlegetett maja kalendárium 2012. december 21–én ér véget, a világvége–variációk egész tárházát sorakozatják fel: nukleáris holokausztot, népességpusztulást jósolnak.

Mi igaz ebből?
A NASA szerint nincs tudományos bizonyíték a Nibiru létére. Sokan azonban úgy vélik, hogy csupán egy tömeghisztériát akadályoz meg így az amerikai kormány, hiszen a Földnél hússzor nagyobb tömegű bolygó becsapódásának feltételezése miatt emberek milliói veszítenék el önkontrolljukat.

Fotó: mysteryoftheinquity
 
A 2012-es világvége-elméletek egyike az, hogy abban az évben, pontosabban december 21-én egy vonalban sorakoznak majd bizonyos bolygók. A dolog csak ott sántít, hogy ez minden évben így történik. Sőt, még akkor sem kell az armageddontól tartani, ha minden eddiginél tökéletesebb szögben sorakoznak majd fel az égitestek: 1997-ben már volt egy minden szempontból tökéletes felállás, és akkor nem történt semmi. Mi történhetne tehát 2012-ben? A maják számítási rendszerének logikájához és pontosságához nem fér kétség, de felesleges lenne csak a számok alapján leírni magunkat a Föld felszínéről.

Mi lesz végül?
A Nibiru bolygó története nem ott kezdődőtt, amikor felfedezték (ugye a NASA is cáfolta ezt), hanem amikor kitalálták. A sumérok feljegyzéseiből kiindulva alkották meg a Planet X misztikus történetét. A sumérok Marduk főistenük égi otthonát nevezték Nibirunak. Közben a babiloniak leigázták őket, és ennek örömére egy mítikus történet is szárnyra kelt annak igazolására, hogy miért tették a földdel egyenlővé a sumér kultúra több városát. Eszerint Marduk felszabadította a többi istent és megölte az Annunakikat. Egyes mostani elméletek szeint a Jupitert nevezhették Nibirunak a sumérok, de mint sok minden másra, egyelőre erre sem találtak épkézláb magyarázatot.

A dolog azonban egyszerűbbnek tűnik bármilyen nyakatekert magyarázatnál: az a Nibiru, amely állítólag jövő télen elpusztít majd mindent a Földön, Zecharia Sitchin sci-fi író agyszüleménye. Az író állítja: létezik egy tizenkettedik bolygó (nem, nem is tizedik, már tovább megy), amely 3600 évente teszi tiszteletét a bolygónk közelében. Ezen a bolygón pedig emberek élnek, az Annunakik. Mint kiderült, Sitchin kissé belemagyarázott az eredeti sumér agyagtábla-szövegekbe.

A dolog még korántsem ér itt véget: nem is a lódító író, hanem egy bizonyos Nancy Leider agaszkodik foggal-körömmel a Nibiru létezéséhez. A nőt állítólag elvitték a földönkívüliek és egy chipet tettek a nyakába. Leider elmondása szerint ő a mai napig telepatikus kapcsolatban áll a Nibiru „legénységével”, akik először 2003-at majd 2012-t üzentek világvégének. Van egy harmadik dudás is ebben a bizonyos világvége-csárdában: Lee Hazelwood NASA-fotókat hamisít és nyilvánosan becsmérli a legnagyobb asztrofizikusokat annak érdekében, hogy minél nagyobb publicitást kapjon.

Rengeteg ellentmondás van a 3600 éve visszatérő Nibiru-elméletben. A számtan segítségével könnyen rájöhetünk, hogy a Földnek minimum egyszer már el kellett volna pusztulnia. a másik az, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak eddig a 10. bolygóról, amit pedig tudni vélnek az is spekulációk eredménye.
.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése