"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. november 7., péntek

A folyékony gyógyszer

Teák az egészségért

A méregtelenítés, az immunerősítés és a hangulatjavítás érdekében érdemes kipróbálni néhány gyógynövényből készített italt.


tea.jpg
A tea kultúrtörténete

A tea története jóval megelőzi a kávéét: felfedezése több ezer évre nyúlik vissza. Az első legendák Dél-Kína területéről származnak. Jótékony hatását Sen-Nung kínai császár fedezte fel, aki véletlenül ejtette egy tea levelét egy pohár forró vízbe, s igen ízletesnek találta az így keletkezett italt. Később fűszerként és ételízesítőként használták a teát, majd gyógyszerként is elfogadott lett. A teakultusz aztán meghódította a nyugatot is: Európát és Amerikát, ahol igazi értékként számított: Emlékezzünk csak a bostoni teadélutánra, ahol az angol teaadók elleni tiltakozás jelképeként az óceánba borítottak háromhajónyi angol teaszállítmányt az amerikaiak. A bostoni teadélután a Függetlenségi háború közvetlen előzményeként vált a történelem részévé.

Téli gyógyteák

A tél közeledtével három feladatot tekinthetünk elsődlegesnek: a méregtelenítést, az immunerősítést és a lelki egyensúly megtalálását. Bizonyos teák fogyasztása csodát tehet. A csalán és a mezei zsurlófűből készített italok méregtelenítés szempontjából különlegesek. A méregtelenítés mellett a csalántea vértisztító, vízhajtó hatással is bír, ráadásul a megfázás ellenszere, a mezei zsurló pedig a bőr, a haj és a körmök szépségének záloga. A mérgek elűzése mellett különösen javallott az immunerösítés is, mely a fagyöngy-, a cickafarkfű- és a kamillafőzetekkel segíthető elő. A fagyöngyből készített ital továbbá vérnyomás-szabályozó hatású, az alacsony vérnyomást növeli, a magasat, pedig csökkenti. További előnye, hogy a fáradtságot elűzi, a fájdalmakat mérsékli, a szívpanaszokat enyhíti, sőt nyugtató hatása is közismert. Az immunerősítő hatása mellett, étvágyserkentő és alvást elősegítőként tartják számon a cickafarkfüvet. A változókorban is csodát tesz, de a gyomor-, bél- és epebántalmakra is kitűnő. Fontos tudni azonban, hogy allergiásoknál bőrpanaszok jelentkezhetnek, éppen ezért az arra érzékenyek kerüljék a cickafarkfüvet. Talán az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövényfőzet a kamillatea, mely gyulladások, felső-légúti megbetegedések, gyomor- és bélrendszeri panaszok, illetve hólyag- és vesebántalmakra gyógyír. Az őszi-téli kedvetlenség gyógyszerek nélkül is legyőzhető: az orbáncfű- és citromfűtea pozitívan befolyásolja a hangulatot. Megfázás esetén melegítő hatású hársfavirág, kakukkfű és szurokfű forrázat.

Egészséges ízesítés

Noha a teafogyasztással egészségünk érdekében cselekszünk, de ha cukorral édesítjük italunkat, mit sem ér az egész. Szakemberek szerint az üresen fogyasztott tea a legideálisabb, de az édesszájúak mézzel is édesíthetik azt. A méz egyébként 11 féle vitamint – többek között C-vitamint –, 30 fajta ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, ráadásul segít a fáradtság leküzdésében és méregtelenít is. A mesterséges édesítőszerek bár kalóriát nem tartalmaznak, túlzott fogyasztásuk nem ajánlott. A tea élvezeti értéke citromízesítéssel fokozható. A citromból facsart lé előnyt élvez a citrompótló és alacsony gyümölcstartalmú citromlék társaival szemben.

Gyógytea praktikák

Ahhoz, hogy a gyógynövényeknek méginkább lehetőséget adjunk, hogy kifejthessék hatásukat, érdemes megfontolni a következő tanácsokat is:
  • Lehetőség szerint ne használjunk fém- és műanyag eszközöket, ehelyett inkább üveg, kerámia és fa eszközket válasszunk.
  • Egy csészényi (2 dl) gyógyteához kb. egy teáskanálnyi (szárított) gyógynövényt használjunk.
  • Nagyon gyakran azért hatástalanok a gyógynövénykúrák, mert azt túlságosan rövid ideig folytatják. Alapelv, hogy a súlyos, idült betegségek gyógynövénykúráit 3 hónapig kell folytatni, azután rövidebb szünet után ismételt kúrákat kell kezdeni.
  • Egy-egy kúrát mindig érdemes életmódbeli változtatásokkal egybekötni, hogy minél teljesebb és tartósabb eredményt érjünk el. Együtt, egymást kiegészítve érvényesül a természetes gyógymódok hatása, új szokások, a természetes életmód kialakításával együtt.
  • Soha ne használjunk cukrot a gyógyteák édesítéséhez, mert csökkenti ill. módosítja azok hatását. Ha mindenképpen szeretnénk ízesíteni a teát, tegyünk bele egy kevés mézet vagy stevia-t.
  • Soha ne igyuk forrón a gyógyteát, várjuk meg, míg kellemes hőmérsékletűre hűl.
  • A tea készítéséhez jó minőségű vizet használjunk, forrázat készítésekor ne hagyjuk a vizet a forráspont elérése után magában forrni.
  • Ha gyógyteázunk, lehetőség szerint szenteljük figyelmünket a teának, vagyis ne olvassunk, TV-zünk közben, és főleg ne siessünk. Ízlelgessük, lélegezzük be az illatát, kortyoljuk élvezettel. Ezzel még inkább segítünk szervezetünknek, hogy felvegye a tea gyógyító erejét. Hálával és tisztelettel tartozunk a természetnek ezért az ajándékért.

Gyógytea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése