"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. november 27., csütörtök

Karácsonyi illatok

A karácsony meghatározó illata a fenyő mellett a narancs.Készítsünk narancsos-csokoládés finomságokat, narancslekvárt, szeljünk fel néhány narancsot vékony karikákra, s tegyük a radiátorra száradni. Egy-két nap elteltével, szépen megszáradnak, aranyszállal pedig girlandra, karácsonyfára köthetjük őket, s még az adventi koszorút is díszíthetjük velük. Ne feledkezzünk meg régről kapott örökségünkről, a szegfűszeges narancsról se, ami igen dekoratív és illatos eleme ilyenkor a lakásnak. A szegfűszeget elég csak különböző alakzatokban a narancsokba nyomkodni és tálra rakosgatni. Hamar felszabadul a gyümölcs és a fűszer aromája, s kellemesen csiklandozza mindenki orrát.

Nincs karácsony fahéj nélkül sem. A szegfűszeges narancsok mellé bátran tehetünk néhány helyes kis fahéjrudat, igazi illatorgia! A dekorboltokban kapható fahéjtekercseket is fellógathatjuk a fára, s akár aprósüteményt, akár muffint készítünk, érdemes egy kicsit nagyvonalúbban bánni ezzel a fűszerrel. Ha felöntünk fél deci rumot másfél deci forró gyümölcsteával, és citromot, citromkarikát meg néhány fahéjrudat dobunk bele, már kész is az illatos grog, amely a hideg téli esték barátságos, fahéjas rum illatú lélekmelegítője.

A karácsony a legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe.

A karácsonyi ételek, italok jellegzetes fűszeres illata elengedhetetlen a meghitt ünnepi pillanatokhoz. A fahéj, a szegfűszeg, az ánizs és a gyömbér nemcsak a karácsonyi hangulat nélkülözhetetlen kellékei, de a jó közérzetünkhöz is hozzájárulnak. Az egészben vagy őrölt formában beszerezhető ánizsmagot elsősorban sütéshez használják, de kompótoknak vagy forró karácsonyi italoknak is finom, fűszeres ízt kölcsönöz. Az ánizs hatóanyagai emellett javítják az étvágyat, fertőtlenítő és görcsoldó hatással rendelkezik.
A szegfűszeg az örökzöld szegfűszegfa szárított virágbimbója, melynek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van.
Jó ízt ad a mézeskalácsnak, a puncsnak és a forralt bornak. A szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítő szer. Nem kevésbé illatos fűszer a fahéj, amely tulajdonképpen a fahéjfa fiatal ágainak lehántolt kérge. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéjnak is több jótékony hatást tulajdonítanak: gyomorjavítók alkotórésze, a népi gyógyászat pedig felfúvódás ellen használja. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben és a forralt borban. Az erős, enyhén édes aromájú egzotikus gyömbér hatóanyagairól azt tartják, hogy erősíti a gyomrot és javítja az étvágyat. Emellett - az előbbi fűszerekhez hasonlóan - finom ízt ad az aprósüteményeknek, a mézeskalácsnak és a kompótoknak.

Intenzív aromája miatt azonban óvatosan használjuk az ételekben! A legtöbbször szegfűszeggel és fahéjjal ízesített mézeskalács méltán nevezhető a karácsony süteményének. Készítésének hagyománya a régi időkre nyúlik vissza. A különböző figurákat ábrázoló és változatos díszítésű mézeskalács az idők során egyre népszerűbbé vált, ajándékozása pedig az ünnep része lett. A friss, illatos mézes finomság így egyszerű süteményből dísztárggyá, ajándéktárggyá és talán a karácsony egyik szimbólumává vált.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése