"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. november 12., szerda

Ezen a napon történt - Kronberger Lili négyszeres műkorcsolyázó világbajnok, az első magyar világbajnok.

Az északi népek mondái szerint a korcsolya is az ősidőkből és az istenektől származik, mint annyi minden más. Az őskori leletek tanúsága szerint az első korcsolyákat csontból készítette az ember.

Valószínűleg a jeges területeken a gyorsabb és biztonságosabb mozgás igénye miatt született meg ez a találmány. A korcsolyáról szóló első adatok az északi országokból származnak, később elterjedt az egész világon. A korcsolyát, mint szórakozás először Hollandiában használták.  

Svájci ásatások során találtak 4000 évesre becsült csontkorcsolyát, melyet a Berni Városi Könyvtárban őriznek. Hermann Ottó, a jeles magyar természetbúvár is talált csontkorcsolyát, amit Irongának nevezett el. A legrégibb fémkorcsolyát, amelyet 2000 évesre becsülnek, hazánkban találták és a Balaton Múzeumban őrzik.

 124 évvel ezelőtt ezen a napon született Kronberger Lili négyszeres műkorcsolyázó világbajnok, az első magyar világbajnok.


Kronberger Lili egyike az első női versenyzőknek a magyar és a nemzetközi műkorcsolya sport történetében. A magyar sport első világbajnoka.  16 éves korában vett részt először világbajnokságon és rögtön bronzérmet szerzett (Davos, 1906), ezt az eredményt pedig következő évben is megismételte.
1908-tól uralta a mezőnyt, 1909-ben egyedüli női indulója volt a budapesti vb-nek. 14 éves korától – női bajnokság nem lévén – itthon még a férfiakkal versenyzett. Három egymást követő évben három bajnoki címet szerzett (1908 – 1910).

A műkorcsolyázónő Kodály ötlete nyomán vezette be a gyakorlatok zenére történő bemutatását 1911-ben, Bécsben. elsőként a világon ő mutatott be zenei kísérettel előadott művészi programot.   Mozdulatainak csak rá jellemző eleganciája és harmóniája még inkább kitűnt a zene hatására.

 
 Józsa Judit kerámiaszobrász: Kronberger Lili, az első magyar műkorcsolya világbajnoknő (1890-1974)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése