"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. november 11., kedd

Rosetta űrszonda

Az Európai Űrügynökség darmstadti irányítóközpontjában – és onnan 510 millió kilométer távolságban, a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös mellett minden készen áll arra, hogy az augusztus óta az üstökös közelében tartózkodó Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége sima leszállást hajtson végre az üstökös magján, az űrkutatás történetében először.

Szerdán a Rosetta űrszonda a Földtől több millió kilométerre megkísérel leszállni egy kő és jég által alkotott, mindössze néhány kilométer átmérőjű üstökös felszínére. A Rosetta immáron 10 éve halad a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felé, és leszállóegysége a történelem első irányított landolását kísérli meg. A húsz év előkészületet igénylő, minden idők egyik legkomplexebb űrmissziójának célja, hogy az üstökösön gyűjtött mintákból még jobban megismerjük Naprendszerünk keletkezését, és vadonatúj információkhoz jussunk a földi élet eredetével kapcsolatban.

Annak idején valaki úgy gondolta, hogy az üstököskutató űrszonda úgy segíti majd a Naprendszer múltjának megismerését, mint a rosette-i kő a hieroglifák megfejtését. Ezért kapta maga a szonda a Rosetta nevet.



A Philae leszállását is az ESA darmstadti irányítóközpontjából (ESOC) követik és vezérlik. A Philae magyar idő szerint november 12-én, szerdán, 10:03-kor válik le a Rosettáról. Az ereszkedés közben sugárzott első jelek érkezését 12:03 körül várják
Forrás: ESA
 
 Forrás: Origo
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése