"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. november 24., hétfő

Téli időszak

Egy ősi sumér mítosz szerint, amely Inanna alvilágban tett látogatásáról szól, Inanna alászállásának, majd visszatérésének köszönhetően születik meg a téli évszak. Perszephoné görög legendája hasonló.

Az őszi, téli időszakban a sötétség már a felkelésnél rányomja bélyegét a hangulatunkra. Nehezebben indul a nap, ráadásul a napfény hiánya szó szerinti értelemben is hozzájárul a rossz közérzet kialakulásához: a szerotonin nevű boldogsághormon termelődéséhez fényre van szükség – állítják a szakértők.

A friss levegő az időjárástól függetlenül segíthet. A természetes fény ugyan gyengébb, mint a melegebb hónapokban, mégis jóval pozitívabb hatást fejt ki egészségünkre, és közérzetünkre, mint a beltéri világítás.

Egy forró kakaó is javíthat a hangulatunkon: a benne található triptofán a szerotonin előanyaga. A kakaó tehát nemcsak az édesség iránti vágyunkat csillapítja, hanem a téli, borongós hangulat elűzésében is segít.

Az aromaterápiából ismert, hogy az illatok közvetlenül hatnak a pszichére. A megfelelő illat néhány másodperc alatt javítja a hangulatunkat, mivel az agy limbikus rendszerére hat. A csokoládé, a vanília, és a narancs boldogabbá tesz, a citrom, és a grapefruit illata élénkítő hatással bír. Használhatjuk őket illatgyertya, aromaolaj, vagy fürdőolaj formájában.



Fűszerek a rossz hangulat ellen

A szerecsendió és vanília például kitűnően alkalmas a rossz hangulat elűzésére. A szerecsendiót például – kis mennyiségben – frissen tehetjük a krumplival készülő fogásokba, köretekbe, vagy zöldségekből készült szószokat, mártásokat dúsíthatunk vele. A vaníliát akár illatgyertya formájában is alkalmazhatjuk a lakásunk különböző helyiségeiben, vagy a konyhában is felhasználhatjuk. Elsősorban süteményekhez – szinte bármilyen süteményt finomabbá tudunk tenni eredeti vanília hozzáadásával – de akár teaként is fogyaszthatjuk.
Amikor kapar a torkunk, a szegfűszeg a legjobb választás – tanácsolja a szakértő: a szegfűszeg illóolaja gátolja a baktériumok, vírusok és gombák terjedését. Egy frissen készült szegfűszeges tea a megfázás első jeleit érezhetően csillapítani tudja. Az őrölt szegfűszeget süteményekhez is használhatjuk, mézes vagy narancsos süteményekhez kitűnően illik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése