"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. november 12., szerda

Mióta van fogkefe?

A mai világban a fogak szerepe egyre inkább esztétikai kérdéssé alakul, míg régebben a erős fog gyakorlatilag a túléléshez volt szükséges.

A fogkefe őskori elődje a fogpiszkáló volt, melyet barlanglakó ősemberek használhattak, és faragtak ki gallyakból.


Mióta van fogkefe? Nem is olyan régóta. Ám a fogat régóta mossa az ember.
Az egykori hindu bölcsek egyik régi könyve egy bizonyos fafajta rágcsálását ajánlja a fogak tisztán tartására. A mohamedánok is fadarab rágcsálását írták elő, melyet előzőleg egy-két napig vízben áztattak, majd ecsetszerűvé kalapáltak. Az asszírok annak idején – amint az agyagtáblákon írják – ujjaikkal tisztogatták a fogukat. Arisztotelész, a nagy görög tudós, aki Nagy Sándor makedon király nevelője volt, egészségügyi tanácsai közt megemlíti, hogy mindennap kéz- és szemmosás után nedves vászondarabbal fogat is kell mosni. A középkorban is Arisztotelész módszere volt divatban, ám ekkor már valamilyen növényi főzetből való illatos szájvizet is használtak. Sőt, nem volt ritka, hogy fahéjt használtak a fog tisztán tartására. Fogkefét először 1720 körül említenek az írott források, de csak száz évvel később kezdett általánosan szokássá válni a használata.

A feljegyzések szerint az ókori Egyiptomban még ujjakkal mostak fogat, Babilóniában pedig a gyökereket rágták, Rómában pedig ehető fogpiszkáló volt a sláger. A kínaiak botot faragtak, aminek az egyik végét kihegyezték, ez volt a fogpiszkáló, a másikat pedig rágásra használták. Előkerültek olyan kínai fogápoló szerek, melyeknek alapja csont volt, vagy bambusz, és ezekre erősítették rá a disznók sörtéit.

Az 1400-as évek végén a kínaiak már használtak a maihoz nagyon hasonló fogkeféket, amiről úgy kétszáz évvel későbbi feljegyzések tanúskodnak. 1780-ban feltalálták a mai modern fogkefe elődjét, ami az angoloknál nagyon hamar elterjedt. Az 1800-as években különféle kísérletek zajlottak. Igyekeztek megtalálni, melyik anyag az, ami védi a fogakat, és még szénnel kevert krétaport is kipróbáltak.


A modern kor fogászatában a pácienseknek egyre több lehetőségük van, válogathatnak az eszközök közül. Van elektromos fogkefe, kerek, téglalap alakú., kemény, puha, félkemény. Beszélünk ma már sípoló fogkeféről, mely az elhasználódást jelzi. A krémekből is lehet bőven válogatni, van zománcvédő, fehérítő, egyszínű. Manapság a bambuszügy fogyasztása egyedül a Pandák kiváltsága

forrás: fogászat/kép/, régi rejtély

A fogak tisztasága, a nyelv ápoltsága és a tiszta, friss lélegzet megtartása mellett még számos felhasználási módja vna  a fogkrémnek.

Szőnyegfoltok tisztítása. - Sikáljuk át fogkrémmel a mocskos területet, majd öblítsük le vízzel. Az eredmény legalább olyan hatásos lesz, mintha tisztítószerrel dolgoztunk volna.

Ezüstékszerek újjá varázslása. - Megint csak a fogkrém és egy kevés langyos víz az eszköz. Másnap biztosan megkérdezik munkatársaink, hogy új nyakláncot, karkötőt vettünk-e.

Cípőtisztítás. - Érdemes egy rongydarabra fogkrémet nyomni, és azzal alaposan átsikálni a piszkos lábbelit, a ragyogyó tisztaság elmaradhatatlan.

Körömtisztítás. - Kefével finoman dörzsöljük át körmeinket, melyek ezt követően csillogni fognak. 


Autók lámpáinak szépítése. - Fogkrémes kézzel, vagy akár egy ruhadarabbal mossuk át a fényszórók üvegét, így az szebb lesz, és nagyobb biztonságot ad nekünk az utakon.

Lyukak betömése. - Szögek helyével van tele a falad? Nem kell barkácsboltba menned tömőanyagért, hisz a fogkrém ugyanúgy megteszi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése