"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 16., szombat

Az évszázad legnagyobb észlelt meteorrobbanása

A korábban becsült néhány méteres helyett akár 15 méteres is lehetett a pénteken Cseljabinszk felett felrobbant test.

A robbanásban a péntek esti becslések szerint annyi energia szabadult fel, mint amennyi 300 kilotonna TNT felrobbanásakor. Ez az érték még módosulhat, de szakértők szerint ez volt a legnagyobb megfigyelt meteorrobbanás az 1908-as Tunguz-esemény óta, amikor egy 40 méteres test felrobbanása mintegy 800 millió fát döntött ki Szibériában, több mint 2000 négyzetkilométeren. Vagyis a pénteki esemény volt az utóbbi évszázad legnagyobb észlelt meteorrobbanása.



Forrás: MTI/AP/Nasa Gazeta




A meteornak semmi köze nem volt a 2012 DA14 jelű kisbolygóhoz, amely pénteken este haladt el a Föld mellett. A 2012 DA14 tipikus földközeli kisbolygó. Átmérője 40-50 méter, tehát hasonló a Tunguz-eseményt okozó testhez. Becslések szerint ilyen test átlagosan 40 évente repül el a Föld mellett, de csak kb. 1200 évente csapódik be. Ami az orosz meteort illeti, az ehhez hasonló események jóval gyakoribbak lehetnek. Csillagászok szerint ennél valamivel kisebb, néhány méteres testek átlagosan kéthetente érkeznek a légkörbe, csak nagy részük tenger, illetve lakatlan terület fölé.

/origo/tudomány/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése