"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 24., vasárnap

Szavak eredete

Miért fehérnép a női nem?

A fehérnép kifejezés keletkezése valószínűleg összefügg a fehér színnel kapcsolatos általános hiedelmekkel és kultusszal. Mindig különösen "tisztelt" szín volt, az ártatlanság, a gyöngédség színe. Az ősi vallásos szertartásokban és varázslatokban kiemelt szerepe volt a legtöbb népnél a fehér lónak, a fehér galambnak, a fehér liliomszálnak.
Egyes nyelvekben a fehér szónak ma is van "szép" jelentése. Ennek némi nyoma talán a magyarban is fellelhető, mint ahogy a megtisztelő szándékú fehérnép általában megfelel a más nyelvekbeli - szépnemnek.
Régen leggyakrabban fehér vászonruhát viseltek a nők. Idővel a ruhadarabok színe megváltozott, de a fehér továbbra is megmaradt általános "női színnek". Ezért nevezik Göcsejben a nőket - fehér ruhásnak is. A vászon fehérsége, e két fogalomnak mintegy azonosítása az alapja egy másik, de idetartozó, szintén népi elnevezésnek: a vászoncselédnek is. Ebben is tulajdonképpen a vászon fehér színe a fő dolog. A finnek eposzában, a Kalevalában is lenvászon madárkának (liina lintunak) nevezik az egyik bájos női alakot.


Honnan ered a magyar nyelvben a fukar  szó?

A fukar szó a 16. sz. híres német bankárcsaládjának, a Fuggereknek nevéből származik.

Mai világunk kialakításában hatalmas szerepe volt egy augsburgi bankárcsaládnak, a Fuggereknek .A dinasztiát 1367-ben alapította egy szegény, vidéki takács, Hans Fuger. Alig 150 évvel később már a Német-római birodalom vagyonának egytizede az ő kezükben volt. Pápák,királyok és császárok ostromolták őket folyamatosan újabb és újabb hitelekért, melyeket minden esetben busás haszon ellenében folyósítottak.

 A Fuggerek zseniális újítók voltak.Felismerték, hogy az üzleti életben az információ a legnagyobb érték. Titkosszolgálatokat  megszégyenítő  hírhálózattal rendelkeztek, így sokszor már akkor lecsaptak egy-egy lehetőségre, amikor versenytársaik még nem is hallottak róla. Arra is rájöttek, hogy az információk alakításával további előnyökhöz juthatnak, és gyakorlatilag megteremtették a hírszerzést, az üzleti újságírást, de ők vezették be a hármas könyvelés rendszerét is.

Mindenhol megjelentek, ahol pénzt szimatoltak. Európa összes nagyvárosában nyitottak kirendeltségeket, de jelen voltak Amerikában és Afrikában is. Ugyanakkor ők alapították Augsburgban a világ első szociális települését - mely a mai napig működik.

Mottónak az alábbi mondatot választották: "Addig akarok pénzt keresni, amíg tudok!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése