"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 4., hétfő

Időjárás - Meddig tart a tél?

  A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek: február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.
 
Vince és Pál napjához (január 22., illetve 25.) is fűződnek a télről szóló időjóslások. Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince: vagyis ha olvadni fog a szőlősgazdák egyik védőszentjének napján, akkor jó bortermésre lehet számítani. Ha ez igaz lenne, akkor idén tényleg jó lesz a bortermés, hiszen az ország nagy részén fagypont felett alakult a maximum-hőmérséklet. Napsütés azonban alig volt az országban január 22-én, ennek alapján viszont mégsem lesz jó a termés a néphagyomány szerint.

Pál napját, január 25-ét pálfordulónak is nevezik. A hiedelem szerint ezen a napon a tél ellenkezőjére fordul, vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz. A derült, hideg idő azt jelentette, hogy még hosszan tartó hidegre lehet számítani.

Nem látta meg az árnyékát a barlangjából előbújó medve.  Szombaton ugyanis borús, esős idő volt. A hagyomány szerint ha a tiszta, napsütéses időben megijed az árnyékától medve, visszabújik a barlangjába, tehát hosszú télre lehet még számítani. .

Akkor most meddig tart a tél?

Az időjárási modell-előrejelzések szerint mindenesetre kissé hidegebbnek ígérkezik az áltagosnál a következő két hét, de nem lesz több csapadék a megszokottnál Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) legfrissebb prognózisa alapján február 10-éig valószínűleg nem lesz sem hidegebb, sem melegebb az átlagnál Magyarországon. Február közepén ugyanakkor átlagosan 1-3 Celsius-fokkal hidegebb lesz egész Közép-Európában, mint amit ilyenkor megszoktunk./meteoline/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése