"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 6., szerda

Madarakról - Kea

A KEA egy hegyi papagáj, mely Új-Zéland magas fekvésű vidékén él. Eleven pajkosságával, bohóc csínytevéseivel szórakoztat és gyönyörködtet, vagy éppen bosszúságot okoz.

A keát a repülés közben hallatott érdes, kía hívóhangjáról nevezték el. Új-Zélandon honosak, és csak a Déli-sziget hegyei közt figyelhetők meg. Főként bogyókkal és rügyekkel táplálkoznak, hisz az erdő magasabb helyein élnek, egészen addig a magasságig, amíg csak növények vannak.
A keák erős, tömzsi madarak. A hím az 1,2 kilogrammos súlyt és az 50 centiméteres nagyságot is elérheti. Domináns színük a zöld. Noha jól beleolvadnak erdei környezetükbe, nagyon is szembetűnő madarak. Bátor kiállásukkal, sajátos hívóhangjukkal, nagy testükkel és élénkvörös szárnyaljukkal kitűnnek a madárpopuláció többi tagja közül.

Jellemüktől elválaszthatatlan a csintalanság. Kíváncsiságuk kielégíthetetlen, és mindent megvizsgálnak, ami a területükön fellelhető, különösen az új és furcsa dolgokat. Az effajta vizsgálat nem csupán szemrevételezésből áll. A tárgyakat ki is kell próbálniuk, és meg is kell döfködniük erős csőrükkel, míg csak rá nem unnak, vagy tönkre nem teszik.



Pénzt lopott egy papagáj Új-Zélandon egy brit turistától: 600 fontját  repítette magával. A férfinak mindössze 20 fontja maradt.
A turista, Peter Leach autóval kirándult a szigetországban, és megállt egy festői helyen fényképezni a tájat. Eközben röppent be kocsijába a nyitott ablakon át egy kea  , amely csőrével felkapta a kocsi műszerfalán heverő bankjegyeket. Leach nem vette észre a pénzszarka papagáj tettét, két másik, kanadai turista szólt neki, hogy egy madár valamit elvitt az autójából.

A férfinak mindössze 20 fontja maradt, mert azt a zsebében tartotta. Elment a rendőrségre, hogy jelentse az esetet, de közölték vele, hogy vajmi csekély az esély a pénz fellelésére.
"Az ügyeletes tiszt egy darabig nagyon komolyan hallgatta panaszomat, de azután elnézést és időt kért, hogy kinevesse  magát. Nem hiszem, hogy hibáztathatnám" - idézte a pórul járt férfit a The Daily Telegraph című brit lap.

A keák - amelyek a bagolypapagáj-félékhez tartoznak - nagy szarkák. Négy éve egy másik brit turistának az útlevelét lopta el egyikük. A keák ráadásul hírhedt vandálok is, gyakran tesznek kárt autókban: betörik oldalsó visszapillantó tükreiket, kicsipegetnek az ablakok gumitömítéséből.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése