"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 10., vasárnap

Tél, nátha, influenza

Már Magyarországot is pirossal jelölte a járványtérképen - a kontinens szinte teljes nyugati felével együtt - az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ. A piros az ötfokozatú skálán a legmagasabb szintet jelzi.



 A tél leggyakoribb megbetegedései közé tartozik a nátha, megfázás és az influenza. Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, réteges ruházattal, egészséges életmóddal és változatos, vitamindús táplálkozással elkerülhetjük a megbetegedést.

megfázás, immunrendszer

A felső légutak hurutos megbetegedése a megfázás és a nátha, amelynek kialakulásában nagy szerepet játszik a hideg levegő belélegzése, vagy a nem megfelelő öltözék. Legjellemzőbb tünetei az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, de láz kíséretében akár kaparó torokfájás is jelentkezhet. Ha a fent említett panaszokat tapasztaljuk, célszerű pár napig otthon maradni. Annál is inkább, mivel a legyengült immunrendszer a komolyabb betegséget okozó baktériumok és vírusok támadása ellen nem tud kellőképp védekezni.
Nátha és megfázás esetén nem szükséges antibiotikumot szedni, a betegség pihenéssel, meghűlés elleni mézes tea fogyasztásával, és lázcsillapító szedésével pár napon belül elmúlik. Szövődmények elkerülésére praktikus az orrcsepp használata, valamint a száraz köhögés oldására váladékoldók alkalmazása. A nyálkahártya vizenyő oldására számos recept  nélküli készítmény kapható, de kiváló hatású a kalcium pezsgőtabletta
Ha az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, néhány nap elteltével erősödnek, vagy mindehhez magas láz és izomfájdalom is társul, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen ezek az influenza tünetei. Javasolt a szigorú ágynyugalom és a tüneti gyógyszeres kezelés, mert egy ki nem kezelt betegségnek olyan komoly szövődményei is lehetnek, mint például tüdőgyulladás, arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás.
Mindhárom betegség kísérő tünete lehet a köhögés, amely lehet száraz, vagy hurutos. A száraz köhögést köhögéscsillapítóval, a hurutos köhögést nyákoldó-köptető készítményekkel enyhíthetjük. Betegség esetén ajánlott a bő folyadékfogyasztás.

A természet patikájából érdemes válogatni,  amíg nátháról, köhögésről, megfázásos betegségről van szó.


 
Kattints a képre a nagyításhoz! Két teáskanál szárított kakukkfüvet forrázz le egy csésze vízzel, öt percig hagyd állni lefedve, majd szűrd le. Köhögés vagy hörghurut esetén igyál naponta többször egy csészével.

Kattints a képre a nagyításhoz!Két evőkanál szárított hársfavirágot forrázunkz le fél liter forró vízzel, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. Nátha, köhögés és láz esetén naponta többször igyál belőle.

Kattints a képre a nagyításhoz!A gyömbér meggátolja azoknak az anyagoknak a termelődését a szervezetben, amelyek hozzájárulnak a hörgők összehúzódásához, természetes köhögéscsillapítóként hat. Reszelt formában érdemes fogyasztani - egy kevés mézzel.

Kattints a képre a nagyításhoz!A fokhagyma segítség  a kórokozók - baktériumok, vírusok és gombák - elleni védekezésben. Bármilyen formában fogyasztható, de elsősorban nyersen ajánlott.

Kattints a képre a nagyításhoz! A frissen reszelt torma remek orrtisztító. Baktérium- és vírusellenes hatása a kutatások szerint akár fél napon át is tartható

Kattints a képre a nagyításhoz! A csillagánizs jellegzetes ízét és illatát a benne lévő anethol illóolajnak köszönheti, emellett csersavat is tartalmaz. A belőle főzött teával hatékonyan orvosolhatók a megfázás tünetei.

/femina/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése