"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 5., kedd

Virágokról

erotikus_virag1

A magyar szemérmesen kolumbiai virágnak hívja , a spanyol Flor de Labios, az angol Hot Lips Plant vagy a német Heisse Lippen Blume. A világ legerotikusabb virága.

 
A Psychotria elata vagy Psychotria poeppigiana néven is ismert növény őshazája Kolumbia, de mára már Ecuador, Costa Rica és Panama őserdeiben is megtalálható. A buzérfélék (Rubiaceae) családtagjaként legismertebb rokona az arab kávé (Coffea arabica), a nemzetség (Psychotria) nevéből pedig látszik, hogy pszichotróp anyagokat is tartalmaz. Dél-Amerikában előszeretettel alkalmazzák természetes afrodiziákumként, de az indiánok a népi gyógyászatban is használják. Pl. a Tiriyo indiánok, akik több mint 300 vadon élő növény gyógyító hatását ismerik, az összetört növény főzetét fejfájás, rándulás, reuma, izomfájdalmak és zúzódások kezelésére használják. A fellevelek nedve a hallójáratba csepegtetve a fülfájást enyhíti. A virágok főzetét köhögés csillapítására és légúti fertőzések általános kezelésére használják.


forrás: Édenkert.h.
,NET


 

1 megjegyzés: