"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 3., vasárnap

Ezen a napon történt - február 3.

  1809. február 3-án született Felix Mendelssohn-Bartholdy

Mozarthoz szokták hasonlítani Mendelssohnt, mert hozzá hasonlóan fantasztikus volt a formaérzéke, és mert ő is csodagyerek volt, és ő is fiatalon halt meg.
Legismertebb műve Shakespare "Szentivánéji álom" című darabjához írott nyitánya, amely minden esküvőn felcsendül.
 
Mendelssohn gazdag polgári családba született, de a família nem próbálta elfojtani benne a zenei érdeklődést, a szülők nem azon ügyködtek, hogy az okos kisfiuk jogász vagy kereskedő legyen. Támogatták, hogy jó zenész legyen belőle, a gyerek Mendelssohn így aztán a legjobb zenetanárokat kapta. Elegáns berlini házukban megfordult a zeneszerző Weber és Chopin, a filozófus Hegel, a költő Heine, a geográfus Alexander von Humbold , a filológus Wilhelm von Humboldt…

Mendelssohn megismerkedett az öreg Goethével, Liszt Ferenccel, alig 17 éves volt, amikor a párizsi konzervatórium igazgatója, Luigi Cherubini azt mondta róla: ez a fiatalember még sokra fogja vinni, sőt, igazság szerint már most is nagyon sokra vitte. 17 éves – de már rutinos komponista –, amikor megírta a Szent­ivánéji álom nyitányát. 

Hihetetlenül aktív ember volt, egy polihisztor, egy kicsit megkésett reneszánsz figura. A zenélés mellett rendszeresen lovagolt, vívott, úszott, foglalkozott a festészettel, irodalommal, filozófiával,

Halála után mégis elfelejtették, és vagy 100 éven át nem is foglalkoztak vele.  1959-ben ünnepelték születésének 150. évfordulóját, és mivel Mendelssohn élete jó részét Lipcsében élte le, zeneakadémiát is alapí­tott, a város méltóképpen megünnepelte. Így került ismét előtérbe a zenéje.

Mendels­sohn arról is híres, hogy több évtizedes mellőzés után ő talált rá ismét Bach zenéjére. A Máté-passió 1829-es előadása zenetörténeti jelentőségű.


/Forrás: Metropol  2011./