"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 3., vasárnap

Szerelmi babonák, népszokások

 A hiedelmek, hagyományok, a múltunkban gyökerező babonás népszokások, ha csökkenő mértékben is, színesítve kultúránkat, jelen vannak életünkben.
Boszorkányos legényfogó praktikák egész tárháza állt rendelkezésre a konyhában sürgölődő menyecskéknek . Különleges étellel a hatás garantált volt: például tiszta fekete kakast vagy tyúkot kell a fiúnak tálalni.

3
Hatásos bájitalnak gondolták, ha a kilenc kútról hozott vízzel itatja meg a szeretett férfit, aki így hamarosan feleségül veszi, és mindig szeretni fogja. De ügyeskedtek úgy is, hogy a megevett almának, aminek kilenc magját a kiválasztott fiú zsebébe kell rejtették. 
A  hölgyek leggyakoribb rémálma, hogy soha nem mennek férjhez. A legközismertebb vészjósló népi előjel, az összetört tükör, amely ahány darabra törik, annyi évig nem lesz esküvő.
Babonák hosszú sora foglalkozik még a „mit ne tégy” gondolatkörével: nem szabad naplemente után szemetet kivinnie, merőkanálból vagy a lábosból ennie, sőt még férfiaknak tüzet adnia is tilos.
  

A lánytól kért tűznek komoly jelentőséget tulajdonítottak: ha az könnyen fellobban a kezében, dühös, lobbanékony, veszekedős természetű, de ha nehezen, akkor nyugodt, kedves.

Másik hiedelem, hogy amelyik lány szereti a macskákat, abból jó feleség válik.
A szerelem varázslások és szerelmi jóslások köre - akárcsak az emberi fantázia - szinte kimeríthetetlen. 
Harisnyatartó - elveszett: a tulajdonosa hamarosan ajánlatot kap; tönkrement: veszély várható; megtalált: szerelmes levél érkezik.

Harisnya (vagy zokni), melyet véletlenül kifordítva húztak fel - nemsokára ajándék érkezik a házhoz.

Véletlenül kiborított gyufaszálak (az „elkövető” leány) - ha az egész doboz kiborul, házasság a közeli jövőben. Ha néhány szál a dobozban maradt, mindegyikük egy napot, hetet, hónapot vagy évet jelez a házasság előtt.

Gyűrű - ajándékba kapott: szeretet és boldogság várható. Ha viszont ez a gyűrű - elvész: szakítást; ha eltörik, özvegységet; ha pedig ütés miatt deformálódik, hűtlenséget prognosztizál.

Beütött kéz - fába: szeretetet ígér; fémbe: megcsaltatást jósol.

Lópatkó - talált: jó szerencse; a szerelmespár együtt lelt rá: tökéletes boldogság.

Olló - törött: rossz ómen; az egyik pengéje törött: veszekedés; mindkettő: szakítás.

Törött tojás - duzzogás.

- varrás közben eltörik: egy fiatalember gondol a leányra.

Tükör - ajándékba kapott: aggodalom; ha eltörik: véget ér a boldogság.

örött üveg - ha fehér, jó jel, ha vörös, problémák, ha zöld, hiábavaló remény; ha borral teli, tartós szerelem.
/forrás:bien.h. 
Hiedelmek,babonák,Rosta E. /


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése