"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. október 8., kedd

Budapesti Víz Világtalákozó

A víz Földünk egyik legbecsesebb természeti erőforrása. A Föld vízkészletének mindössze 2%-a édesvíz. Ezen szűkös természeti erőforrás azonban meghatározó fontosságú a biológiai, társadalmi és gazdasági élet  valamennyi szegmensében. A növekvő lakossági igények és az éghajlatváltozás nyomán az egymással versengő vízigények 2030-ra várhatóan 40%-os globális vízellátási hiányt eredményeznek. Ez a folyamat Európát és hazánkat is érinteni fogja: a vízhez való hozzáférés mind egyéni, mind nemzeti szinten még inkább a prosperitás és a béke alapvető kérdésévé válik.

 
Az ENSZ szervezeteivel együttműködésben megvalósuló Budapesti Víz Világtalálkozóra (Budapest Water Summit) október 8. és 11. között Budapestre érkeznek a világ vezető vízügyi szakemberei, tudósai és döntéshozói, hogy egyeztessenek a világ vízkészletének megőrzésével, az egészséges ivóvíz biztosításával kapcsolatos legfőbb kérdésekben.

Ma a világon egymilliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez és naponta tízezer gyerek halála tudható be a szennyezett víznek. A világ kórházi ágyainak felét a rossz minőségű ivóvíz által okozott betegségekben szenvedők foglalják el. 2030-ra akár 40%-os is lehet a globális vízhiány.
Víz Világtalálkozó logoA víz az élet, az egészség, a jövő forrása. Bár bolygónk felszínének kétharmadát víz borítja, ennek mindössze 2 százaléka az édesvíz, és ennek is csupán töredéke az egészséges ivóvíz. Míg Európában és az Egyesült Államokban elsősorban a víztisztítási technológiák tökéletesítése és a csatornázottság teljes körűvé tétele jelent megoldandó feladatot, addig a világ számos országában már az ivóvízhez való hozzájutás is problémát okoz..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése