"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. október 24., csütörtök

Éghajlatváltozási Világnap - október 24.

A Föld éghajlata folyamatosan változik. Ugyanakkor a manapság zajló éghajlatváltozás, melyet elsősorban az emberi tevékenységek okoznak, földtörténeti léptékben is szokatlanul gyors ütemű.  A tudósok egyértelműen a globális éghajlatváltozást tekintik a világot leginkább fenyegető környezeti problémának a XXI. században.

Ma már rendkivül széleskörű az egyetértés az éghajlatkutatók között abban, hogy a globális éghajlatváltozást elsősorban az emberi tevékenységek okozzák.

Az üvegházhatás emberi eredetű erősödésének mintegy feléért a szén-dioxid felelős, a másik feléért pedig egyéb üvegházgázok.  A melegedésért  tehát leginkább a szén-dioxid okolható, amely gáznak két fő emberi forrása van.  Egyrészt a világ  energiafelhasználásának jelenleg mintegy 80%-át fedező ún. fosszilis tüzelőanyagok /kőszén, kőolaj, földgáz/ elégetésekor kerül a légkörbe. Másrészt a főképp a trópusokon zajló erdőirtások nyomán: ekkor a faanyagban található szén döntő része válik szén-dioxiddá az elégetés nyomán, és meghiúsul a kiirtott erdők szén-dioxid elnyelése is.  A légkör széndioxid koncentrációja ma magasabb, mint az elmúlt 650 ezer évben bármikor!!!

A globális felmelegedés és klímaváltozás hatására a Kárpát-medencében a hőmérséklet a földi átlagnál valamivel gyorsabban emelkedik majd a klímamodellek alapján, különösen nyáron és ősszel. A 2030-ra vonatkoztatott 1oC-os globális melegedéshez vonatkoztatott modellkísérletek eredményei (IPCC 2001, IPCC 2007, PRUDENCE, EMPIRIA) szerint 1-2 oC-os hőmérsékletemelkedés várható 2030-ra, ugyanakkor távolabbra, 2071-2100-ra tekintve a Kárpát-medencében minden évszakban jelentős melegedés várható, amelynek mértéke nyáron a legnagyobb (4-5 oC), tavasszal a legkisebb (3-3,5 oC).

Magyarország természetes élővilágában a klímaváltozás hatására a következő változások várhatók. Az égövre jellemző vegetáció határai eltolódnak, ami már most is tapasztalható a hazai erdőkben például a bükk és a tölgyerdők határaiban. Átrendeződnek a társulások és táplálékhálózatok, valamint visszaszorulnak a természetes élővilág fajai, különösen az elszigetelt élőhelyeken. Ezek következtében hosszú távon csökken a biológiai sokféleség a jövőben. Az inváziós fajok fokozottabban terjednek, új inváziós fajok, kártevő rovarok és gyomok jelennek meg. Számíthatunk az élőhelyek szárazabbá válására, vizes élőhelyek eltűnésére, homokterületek sivatagosodására, továbbá az ökoszisztéma-funkciók károsodására is. Várható a talajok kiszáradása, a talajban lezajló biológiai folyamatok sérülése, valamint a tűzesetek gyakoribbá válása is. Mindezek komoly hatással vannak a mezőgazdasági élelmiszertermelésre, ami szükségessé teszi megfelelő alkalmazkodási stratégiák kialakítását és jövőbeli megvalósítását.

Összességében az elkövetkező évtizedekben tehát az éves csapadékmennyiség további csökkenése várható, miközben a telek nedvesebbé, a nyarak viszont jóval szárazabbá válnak, ami fokozódó aszályveszélyt jelent Magyarország számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése