"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. május 12., szombat

Vitorlabontó Ünnepség 2012 Balatonfüred

  A balatoni idegenforgalmi és hajózási szezon hivatalos megnyitása.


A balatonfüredi Vitorlabontó Ünnepség régi hagyományokra tekint vissza. Az első 1935-re datálódik, azóta három háborús esztendőt leszámítva minden tavasszal megtartják a látványos eseményt.







Balatonfüred vitorlásmúltja még ennél is régibb, bizonyítván, hogy a város a kezdetektől kiemelkedő szerepet játszott a hazai vitorlásturizmusban. Az első versenyt 1882-ben rendezték, hat hajó részvételével. Ma a vitorlabontót követő első versenyen 300 körüli a különböző osztályokban induló hajók száma.
Az esemény talán legszebb pillanata, amikor – ágyúszóra - a központi hajókon felvonják a nemzeti lobogót. A beszédek elhangzása után a Balaton két legpatinásabb hajójának egyikéről, a Széchenyi család által 1896-ban épített Kishamis, vagy Nemere II. fedélzetéről megkoszorúzzák a tavat azoknak az emlékére, akik az elmúlt évtizedekben a hullámokban lelték halálukat. A jelképes rajtlövés elhangzása után kibomlanak a vitorlák, és elkezdődik az évad első versenye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése