"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. december 4., szerda

A szmog

Először képződött Londonban gyilkos köd, ami a ’szmog’ nevet kapta. /1952.12.04./

A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés)

A környezetszennyezés és következményei

A környezetszennyezés nagyon sokoldalú probléma. Fontos, hogy felkeltsük a figyelmet fontosságára és aktualitására, mivel egyre inkább nyilvánvaló, hogy sokat fizetünk a civilizáció vívmányaiért, a technika fejlődéséért.

Az ember alkotta technika súlyos károkat okozhat, és sajnos okoz is.
Hogyan kezdődött?

A környezetszennyezés egyértelmű okai közé sorolható az a hihetetlen mértékű technikai fejlődés, amit az őskortól kezdve az ember produkált. A tudomány nem látja át mindig teljes egészében a természet működését, éppen ezért kiszámíthatatlan, hogy egy beavatkozás pontosan hová vezet. Ha fenn akarunk maradni, folyamatosan alkalmazkodnunk kell azokhoz a környezeti kihívásokhoz, amiket mi idézünk vagy idéztünk elő. Persze ez számunkra nem jelent gondot - legalábbis eddig nem jelentett – viszont környezetünk megóvása annál inkább. Folyamatosan átalakítjuk környezetünket egyre nagyobb mértékben. Milyen következményekkel járhat mindez?

Évente több százezer tonna el nem égett dízelolaj és benzin ( vagyis szénhidrogének) kerülnek a levegőbe. A motorok és tüzelőberendezések helytelen beállítása és a tökéletlen égés következtében korom, szén-dioxid, nitrogén-oxid, kén-dioxid és szén-monoxid is szennyezi a levegőt. Ezek következtében alakul ki például a savas eső, amely nagyon sok élőlény, fa és régi épület pusztulását eredményezi. Ha a nagy városok levegőjét nem frissíti fel a szél, hanem "áll a levegő”, a talaj közelében feldúsuló por, korom, füst nappali sötétségbe boríthatja a várost, kialakul a füstköd, szmog.

Szmog Budapesten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése