"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. december 16., hétfő

Karácsonyra - sütemények

Mazsolás csokoládétorta


Hozzávalók:
A piskótához

 
• 6 tojás
• 12 dkg cukor
• 12 dkg liszt 1 dkg vaj
• 1 ek. liszt




A csokoládékrémhez
• 15 dkg cukor
• kb. 1,5 dl víz
• 25 dkg vaj
• 10 dkg főzőcsokoládé

A díszítéshez
• ˝ csomag mazsola
• 2 ek. hámozott mandula
• 2 ek. csokoládéreszelék



Elkészítése:
A piskótához a 6 tojássárgáját a 8 dkg cukorral habosra keverem.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd ezt a tojássárgájával és a liszttel könnyedén összekeverem. A piskótatésztát vajjal kikent, kilisztezett formába töltöm, és középmeleg sütőben megsütöm.

A krémhez a cukrot kevés vízzel sziruppá főzöm. Kihűtöm, és a vajjal, valamint a megolvasztott csokoládéval habosra keverem.
A kihűlt, három lapra felvágott piskótát vastagon megkenem krémmel, egymásra helyezem. Az oldalát és a tetejét bevonom a maradék krémmel.

Díszíthetjük mazsolával, hámozott mandulával, csokireszelékkel. Néhány órára hűtőbe teszem. 


Fenséges csokis-mézes pite

Hozzávalók:

 
1 dl olvasztott vaj vagy finom étolaj
1 teáskanál vanília
1dl finom búzaliszt
2 dl   méz
6 dkg étcsokoládé
2 db tojás
2 dl apróra vágott dió
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só.

Elkészítés:
Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét, a vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le a tűzről.

 Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokat is, és jól verjük fel.

 Végül keverjük bele a diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe. 

160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig, illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk.

 Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.
 


Kávés-mogyorós keksz
(kb. 60 db)

500 ml (2 csésze) liszt
250 ml (1 cs) mogyoró (nem kell hamozni)
180 ml (3/4 cs) cukor
1/2 tk so
2-3 ek őrőlt kávé
200 g vaj
2 tk vanilia-kivonat
60 db kávészem

A mogyorót, lisztet, sot es cukrot apritogepben egyenletesen finomra daráljuk.
Hozzaadjuk a kávét, vajat es vaniliat, összekeverjük es gyorsan simara gyúrjuk.
Rudakká vagy hasábokká formázva folpackba csomagoljuk es min.2 órára a hűtőbe tesszük, meg jobb egy ejszakát pihentetni. (Fagyasztani is lehet.)
Felszeleteljuk, tepsire rakjuk, minden kekszre 1 szem kávét teszünk diszitésként, előmelegitett sütőben rövid ideig sütjük.


Mézes sütemény

Hozzávalók: 500 g finomliszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 350 g méz, 80 g cukrozott citromhéj (kihagyható), 80 g cukrozott narancshéj (ezt is), 4 evőkanál olaj, 1 csomag kotányi mézesfűszer  /fél csomag/

1. A
lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és  a mézesfűszerkeverékkel.

2. 2 tojást a mézzel keverjünk habosra keverőgép segítségével.

3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs és citromhéjjal, olajjal és 3 evőkanác vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.

4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.

5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára.





Narancsos kuglóf


Hozzávalók:

    *  25 dkg margarin
    *  17 dkg cukor
    *  1 vanilias cukor
    *  csipet só
    *  4 tojás
    *  1-1 kávéskanál reszelt citrom és narancshéj
    *  4 evőkanál citromlé
    *  11 evőkanál narancslé
    *  30 dkg liszt
    *  1 sütőpor
    *  12 dkg porcukor
    *  kandirozott narancshej

Sütés:
 előmelegitett villanysütőben 180 fokon, 50 perc

Elkészités: A margarint, a csipet sót es a vaniliás cukrot, cukrot habosra keverem. Hozzáadom a tojásokat, a reszelt citrom- es narancshéjat. Ezekkel is összevegyitem. A csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből 10 evőkanaállal teszek hozzá, ezt felvátva keverem ossze a 30 dkg liszttel (amit elözőleg elkeverek a sütőporral). Kuglofformába öntöm, és megsütöm. Melegem boritom ki, mert a máz, amit a tetejére kenek, igy fog rádermedni.

Máz: A 12 dkg porcukrot elkeverem a megmaradt 1-1 evőkanál citrom- es narancslével. A meg folyós mázba beleszórom a kandirozott kockákra vágott narancshéjat. 

Ehhez az adaghoz általában 1 citrom es 2 narancs szükséges. A forma normál nagyságú kuglofforma, amit kivajazok. A sutemeny a narancslétől  lesz igen sűrű, ajanlott a már összekevert tésztát 10-15 percet pihentetni, igy finomabb és könnyebb lesz! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése