"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. december 11., szerda

Karácsony a kastélyban

 
A Nagytétényi Kastély idén tizenegyedik alkalommal várja a látogatókat a Karácsony a kastélyban elnevezésű programsorozatára, mely idén Elvarázsolt órák címmel 2013. november 30. és január 5. között kerül megrendezésre. Az idő megáll, a karácsony nyugodt, meghitt pillanatait, elvarázsolt órákat tölthetünk e pompás barokk kastélyban. 

Advent csöndes, visszafogott, várakozással teli időszakát felgyorsult városi környezetünkben egyre kevésbé élhetjük meg a maga meghittségében. A Nagytétényi Kastély a főváros déli csücskében, csodálatos parkjában sajátosan elszigetelve nyújt utánozhatatlan helyszínt az elmélyülésre és feltöltődésre. A gyönyörű késő-barokk kastély épületének zárt, védett öble, a kastélypark eleganciája, időtlensége és csendje advent idején megtelik a várt titok érezhető jelenlétével. Fűszerek illata, zeneszó, fények évek óta mind egybeforrva, elengedhetetlenül hozzátartoznak a kastély decemberi képéhez éppúgy, mint a termekben elhelyezett fenyőfák, melyet kortárs iparművészek varázsolnak karácsonyfává.

 A hagyományos karácsonyi programsorozat idején kellemes sétát tehetünk a gyönyörű barokk kastélyban, az Iparművészeti Múzeum bútortörténeti kiállításán, ahol hét évszázad európai és a magyar bútorművességének legszebb darabjai és az Európában egyedülálló múzeumi kezdeményezés – minden teremben különlegesen feldíszített karácsonyfák, az archaikus és modern művészeti technikák és stílusok keveredése – varázsolnak ünnepi légkört.
Az ünnepi fénybe öltözött kastély 28 termében neves iparművészek által egyedi módon feldíszített karácsonyfák, a decemberi hétvégéken a család minden tagjának szóló programok várják a látogatókat. Ezen kívül iparművészeti és kézműves vásár, kürtöskalács és forró téli italok várják a látogatókat.

A kastély története az ókorba vezethető vissza.
Nagytétény, Campona néven, a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek.

Az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építtetését.
A kupolára emlékeztető tetőszerkezettel fedett középrizalit oromzatában a Száraz és Rudnyánszky család címere büszkélkedik.

A kastély állandó kiállítása: Bútorművészet a gótikától a biedermeierig.
A kiállítás egyedülálló módon végigkíséri az európai bútorművesség kézműves korszakát a XIV. századtól a XIX. századig.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése