"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. december 21., szombat

Karácsonyi sós és édes sütemények

Sós fenyőropi

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
10 dkg kacsazsír, vagy vaj
1 tojás
5 evőkanál tejföl,
1,5 evőkanál só,
1 tasak sütőpor,
a tetejére: 1 tojás, 20 dkg reszelt sajt


A lisztet a sütőporral átszitáljuk,majd elmorzsoljuk benne a zsiradékot meg a tehéntúrót.
Közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót meg a tejfölt, egy villával összekavarjuk, majd beledolgozzuk a lisztbe. Ha szükséges még kevés tejfölt adunk hozz, hogy puha masszát kapjunk. Lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és fenyőfa formával kiszaggatjuk. Tetejüket lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőben világosra sütjük. /Erdélyi konyha/

Az alábbi tésztából készíthetünk édeset  és sósat is:

25 dkg liszt
25 dkg Rama-margarin
25 dkg tehéntúró /félzsíros/
1 kávéskanál só

 Összegyúrjuk, azonnal is kinyújthatjuk, de lehet pihentetni is.  Készíthetünk belőle  pogácsát, sajtos rudat, tetejét megkenjük tojással,megszórjuk sajttal /pogácsa/ köménymaggal, szezámmaggal /rúd/

Édesen:

 Almás batyu

Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
25 dkg vaj/margarin
1 kávéskanál só
5-6 hámozott alma kisebb kockára vágva

A hozzávalókat  az alma kivételével összegyúrjuk, kézzel diónyi darabokat tépünk,kis négyzet alakú batyukat formázunk, közepébe helyezünk egy-egy almakockát, és a négyzete kegymással szemben álló füleit összenyomjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.Előmelegített sütőben mosolygósbarnára sütjük. Amint kivettük a tepsiből még melegen vaníliás porcukorba  forgatjuk. Kevés fahéjat is adhatunk a porcukorhoz,így még finomabb lesz a süteményünk.

Alma helyett tölthetjük szilvalekvárral, bejgli dió-mák töltelékével.

 Gyorsan elkészül, mutatós, finom...

LEMEZES LINZER

40 dkg liszt, fél csomag
sütőporral elkeverve,
1 tojás sárgája
15 dkg zsír
1 tojás sárgája
10 dkg porcukor,reszelt citromhéj.

kevés tejjel összegyúrni.

3 részre osztani

kettőbe kakaó
A tepsibe alulra kerüljön a barna, megkenve lekvár plusz darált dió
közepébe fehér  ezt is megkenni, majd a
tetejére barna 

/közepes méretű tepsi/   







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése