"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. december 28., szombat

Karácsony után - Szilveszter előtt

Karácsony utáni regenerálódás

Töltött káposzta, halászlé, mákos és diós bejgli, szaloncukor, sütemények és egyéb ünnepi nyalánkságok… A rengeteg finom falat láttán nehéz mértékletességet tanúsítani: a karácsony bizony nem a fogyókúra ideje.

Az ünnep után azonban jólesik kicsit pihentetni szervezetünket: könnyebb ételeket enni, mozogni, vagy éppen meginni egy bögre gyógyteát. Ha ráadásul el is rontottuk gyomrunkat, vagy állandósult a teltségérzet, feltétlen iktassunk be egy pár napos diétát. Adjunk egy kis pihenőt emésztőrendszerünknek!

Séta, torna

Sétáljunk egy nagyot a szabadban, hisz szervezetünknek nemcsak a mozgás, hanem a friss levegő is elengedhetetlen! Már egy húsz perces séta is élénkíti anyagcserénket és keringésünket, regenerálja szervezetünket.

Könnyű ételek

Az ünnepi menü ideje után fogyasszunk egyszerű, könnyen emészthető fogásokat. Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, a karácsony alatt jócskán leterhelt emésztőrendszerünket ne traktáljuk tovább! Készítsünk ebédre finom, de könnyű levest, sovány húst párolt zöldségekkel, főzeléket, zöldséges rizottót, vagy tésztát valamilyen egyszerű szósszal. Reggelire is válasszunk kalóriaszegény falatokat: együnk csak gyümölcsöt vagy joghurtot kevés müzlivel, de ihatunk frissen préselt zöldséglevet is.

Gyógyteák

Szervezetünk regenerálásában és emésztésünk helyreállításában a különféle herbateák sokat segíthetnek. Az édeskömény például serkenti az emésztést, görcsoldó és szélhajtó hatású. A borsmenta is hasonló jó tulajdonságokkal bír, gyomor- vagy szélgörcs esetén igyunk egy bögrével! Ha a sok nehéz, zsíros étellel túlterheltük gyomrunkat, a kortyonként elfogyasztott meleg kamillatea kiváló gyulladásgátló hatása révén segíthet hasfájásunkon.




Gyümölcsnap

Ha nincs időnk vagy erőnk egy hosszabb salaktalanító kúrához, érdemes az ünnepek után egy gyümölcsnapot beiktatni. Nem igényel nagyobb előkészületet, hisz csak be kell szereznünk és meg kell tisztítanunk a gyümölcsöket.

Emésztőrendszerünk ezzel megpihen a nagy karácsonyi trakta után, frissebbek, energikusabbak leszünk. A gyümölcs feltölt vitaminokkal, nyomelemekkel, magas rosttartalma pedig elősegíti szervezetünk tisztítását. Ilyenkor télen almából, narancsból és grapefruitból lé- és vitamindús egynapos étrendet állíthatunk össze.

Forrás: vitaminsziget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése