"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. december 4., szerda

Varázsoljunk..


  A hideg idő, a locspocs, a rövidke nappalok a lakásba zárnak bennünket. Ilyenkor különböző praktikákkal igyekszünk előzni a rossz hangulatot, és valahogy pótolni azt, ami télen annyira hiányzik nekünk: a friss levegőt, a természet illatát, a napfényt.

A levegő frissítésére a legjobb módszer a szellőztetés. Ezt sohasem szabad elhanyagolni, még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy nincsenek kellemetlen illatok . A zárt lakásban hamar elfogy az oxigén, fejfájósak, ingerültek leszünk hiányában.
Mielőtt szellőztetnénk, vegyük le takarékra a fűtést, vagy a termosztát állítsuk alacsonyabb hőmérsékletre. Nyissuk ki az ablakot, de 5 percnél ne tartson tovább. A lényeg ugyanis a légcsere, nem a lakás kihűtése. Ha a falak is lehűlnek, sokkal több energia kell az újrafűtéshez. A benti meleg és a kinti hideg levegő közötti nyomáskülönbség miatt télen sokkal rövidebb idő is elég a szellőztetéshez.

Néha a friss levegő kevés ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat. Ha fáradtak, szomorúak, levertek vagyunk egy kellemes illat sokat javíthat hangulatunkon. Erre a palackos, pumpás, időzítőkkel ellátott „gyári” illatosítók nem alkalmasak. Elfedik, elnyomják a kellemetlen szagokat, de a közérzetünket nem fogják pozitívan befolyásolni, bármit is ígérnek a reklámok. Sőt! Több vizsgálat is igazolta már, hogy a légfrissítőkben található kemikáliák izgatják az idegrendszert, fejfájást, szájszárasságot okozhatnak, belélegezve a permetet pedig a nyálkahártyákat és a tüdőt ingerlik.
A megoldás a természetes légfrissítők használata, melyeket könnyedén elkészíthetünk házilag is. Az illatos, száraz növénykeverék otthonunkba varázsolja a nyugalmat, a frissességet, gyönyörködteti szemünket és kényezteti orrunkat.
Nem új keletű szokás a levegőillatosítás. A viktoriánus Angliában, cserépedényekben rothasztották az összegyőjtött, illatos virágszirmokat. Innen ered az elnevezés is: a potpourri, ami rothasztóedényt jelent.
A szobai illatosítót házilag is könnyedén elkészíthetjük. Télen, a narancs, a citrom a lime, az ananász, az alma, a körte, (lehet gyümölcsszelet, vagy csak a héja is) szárított levendula, rozmaring, bazsalikom, fahéj, ánizs, babérlevél, oregánó, vanília, menta, és minden más illatos, gyümölcs, növény és főszer számításba jöhet, tehát nem csak virágszirmokban kell gondolkodni. Az illatok variációjának csak a fantáziánk szabhat határt.
Az elkészítés módja mindig ugyanaz, de ügyeljünk arra, hogy ne csak az illatok, hanem a színek is harmonizáljanak, hiszen egy jól elkészített potpourri a szemet is gyönyörködteti.

A virágszirmokat, leveleket és a felhasználható gyümölcsök héjat megszáríthatjuk a főtőtesteken is. Ne érintkezzenek közvetlenül a meleggel, tegyünk alá rácsot. Ez a folyamat 7-10 napot vesz igénybe. A gyümölcsök gyors aszalására alkalmas az alaposan felmelegített sütő is, amelyben mindössze 20 perc alatt elérhetjük a kívánt eredményt. A szárított leveleket és a virágszirmok egy részét morzsoljuk szét, majd dolgozzuk össze. A rózsaszirmokból érdemes párat egészben meghagyni, alkotásunk díszítéséhez. Az elkészült keverékünket töltsük csinos üvegbe, majd ízlésünknek megfelelően cseppentsünk hozzá illateszenciát (levendula-, rózsaolaj) és fedjük le. 5-6 hét szükséges ahhoz, hogy alaposan összeérjenek az illatok, ennek elősegítéséhez az edényt és tartalmát rendszeresen forgassuk.
Napi egy óra elegendő, hogy a kész keverék édeni illatorgiát terjesszen a lakásban. Ízléses üvegtálkába, fa vagy színes karton dobozva helyezve szemet gyönyörködtető dekoráció is. Ha fakulna a potpourri hatása, néhány csepp illóolajjal bármikor felfrissíthető.

A legnagyobb probléma télen a napfényhiány, amely jelentősen befolyásolja hangulatunkat.
A téli hónapokban a fényhiány hatására megemelkedik szervezetünk melatonin szintje, ezért levertnek, fáradtnak, aluszékonynak érezhetjük magunkat, mivel ez a hormon felelős az alvás és ébrenlét ciklusának beállításáért.
Még egy borongós téli napon is a természetes napfény három - négyszer erősebb, mint a szobai világítás. Egy kiadós séta, kerékpározás, kocogás kiváló megelőző hatással bír, szinte csodát tehet.
De mit tegyünk, ha hetekig esik az eső, vagy sötétben indulunk dolgozni, és már lemegy a nap, mire hazaérünk. Ezeket a „sötét” napokat a legkönnyebben egy kis szín és fényterápiával vészelhetjük át.

Otthonunkban is varázsolhatunk napsütéses hangulatot.

A textíliákat cseréljük le világos árnyalatúra. A fehér és világoskék az egész szobát világosítja, míg a narancssárga és citromsárga a nyári napfényt idézi. A gondosan megválasztott világítás is csodákat tehet.
És ne feledkezzünk meg a gyertyákról. Nem csak az ünnepi hangulathoz illenek, bátran égessük őket hétköznapokon is.

Milyen hatással vannak ránk a színes virágok?

Érdemes odafigyelni a színek jótékony hatására, ha épp rosszkedvűek vagyunk vagy depressziósak a napfény hiány miatt télen. Mivel a színeknek különböző frekvenciái vannak, a fény egyfajta energiaforrás is egyben, így a különböző színek más –más hatást fejtenek ki szervezetünkre is.

Fehér szín

A fehér színű virágok a tisztaság, a világosság és az ártatlanság színe. Emellett nyugtató és békét hozó szín is egyben, amely összeköttetést nyújt a felsőbb énhez.

Fehér színű virágok: vitorlavirág, azálea, fokföldi ibolya, ciklámen, begónia, jázmin.


Sárga szín:

A sárga szín a köztudatban még mindig az irigység és a düh színe, ám a sárga a szerencse, az öröm, és a vidámság színe. Ez a szín jó hatással van emésztésünkre, és képes fokozni a szellemi tevékenységet is, így a munkahelyen is érdemes pár sárga színű virágot elhelyezni. Aki fogyókúrázik, jól teszi, ha körbe veszi magát sárga színű virágokkal, mert bizony a súlycsökkentésben is hatásos.

Sárga színű virágok: korallvirág, begónia, nyalókavirág, bromélia, krizantém.


Narancssárga szín:

A narancssárga szín az erotika és a szexualitás színe, így a narancssárga virágokat érdemes a hálószobában elhelyezni. Ezen kívül a narancssárga szín energiát, és lendületet ad, jókedvre derít minket. A narancssárga szín erőt ad ahhoz, hogy egy nehézséggel szembe nézzünk, és megoldjunk bizonyos feladatokat.

Narancssárga virágok: Begónia, korallvirág, calathea, klívia.

Aki úgy érzi levert, rosszkedvű, vagy épp a fényhiány miatt depressziós,vegye körbe magát piros színű virágokkal, mert ezek energiát adnak, méregtelenítenek, és kitisztítják testünkből a negatív energiákat.

Piros színű virágok: korallvirág, begónia, mikulásvirág, bromélia, ciklámen, krizantém.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése