"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. december 26., csütörtök

December utolsó napjai - babonák, hiedelmek

December 24-én semmit sem szabad kivinni a lakásból, házból, mert vele együtt a szerencsénket is elveszítjük. Karácsonytól egészen újévig nem ajánlatos a takarítás, mosás, porszívózás, mert ezzel bevonzható a balszerencse is. Amire viszont tökéletesen alkalmas a karácsonyi ünnep, az az egészségvarázslat elvégzése.
December 26-a erre a legjobb nap. Ilyenkor gyújts meg egy zöld színű gyertyát, és a kívánj valamit – egészséggel kapcsolatosat persze. Ha közben egy marék zsályát is füstölsz, az csak fokozza a hatását.


December 27-e Szent János apostol emléknapja. Európa egyes részein a pap által megszentelt bort isznak, hogy erőt merítsenek belőle. Szentelt borral, „Szent János poharából” gyógyítanak beteg embereket, sőt az állatoknak is adnak belőle.

December 28-a az Aprószentek napja a Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek emlékünnepe, azoké, akiket Heródes király az újszülött Jézus keresésekor öletett meg. A keresztény egyház ezeket az aprószenteket vértanúként tiszteli. A nyugati egyház hívei december 28-án, a keletiek pedig 29-én emlékeznek rájuk. Az Aprószentek napját baljóslatú napnak tartják, nem szabad megházasodni, új ruhát felvenni, körmöt vágni, vagy bármilyen fontos dologba kezdeni ezen a napon. Egykoron az év legszerencsétlenebb napjának tekintették, úgy vélték, hogy a hét azon napja, amelyikre az Aprószentek napja esik, a következő évben végig szerencsétlen lesz.

December utolsó, 31. napja Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepe. A szilveszteri és újévi a szokások és hiedelmek célja az, hogy biztosítsa a következő esztendőre az állatállomány szaporaságát és a termés bőségét, valamint az emberek egészségét, szerencséjét. Amire nagyon figyelni kell: ahogy az újéved kezdődik, olyan lesz a hátralévő 365 nap is. Ezért érezd magad a lehető legjobban, és lehetőleg ne adj ki pénzt, mert akkor egész évben költekezni fogsz. Az sem mindegy, mit eszel ilyenkor. Ha malacot, akkor a szerencséd már biztosítva van, ha viszont lencsét, akkor anyagi gondokkal már nem kell foglalkoznod.

A december hónap szülötteinek a jólétet jelző türkiz, a cirkon, a topáz és a tanzanit a születési kövei, a szerencsét hozó növényei pedig a magyal vagy krisztustövis, a nárcisz és a mikulásvirág.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése