"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. február 8., szombat

A fűszerek életünk fontos ízei



Amiért oly sok háborút indítottak, és oly sok kalandon keresztül jutott el a világ egyik szögletéből a másikba, azok a fűszerek. Csodálatos világa van a nemes fűszereknek, melyeknek jó része a gyógynövények közé tartozik.





A fűszerek viszonylag kis mennyiségben használt, főként a jellegzetes illatú vagy aromájú anyagok összefoglaló neve, melyek célja az ételek kellemes zamatának, színének és illatának alakítása, kiemelése és összhangba hozatala.

A megfelelő ízek elérésére mindig is különös gondot fordítottunk, a tökéletes ételek elkészítésében pedig nem csak a megfelelő fűszerek kiválasztása, hanem azok mértéke, időtartama is meghatározó szerepet játszott.

A gasztronómia sokszínűsége és a gazdag fűszerkínálat ma már annyira természetes számunkra, hogy az ínycsiklandozó pikáns ízek kapcsán nem is jut feltétlenül eszünkbe, hogy e fűszerek múltja nem csak az ízek, illatok és gasztronómia világában gyökerezik, de a világ- és földrajztörténelem kapuját is feltárja előttünk.


Az erdélyi konyha jól ismert fűszere a nálunk ritkábban használt csombor, alias borsikafű. Kellemes aromája mellett mitológiai múltja és gyógyereje is hozzájárul ahhoz, hogy az ókor óta ismert és kedvelt fűszer. 
Az ókori rómaiak által előszeretettel használt borsikafűről úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (satureja). Ebből fakadóan nagy meggyőződéssel és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére. Rómában gyógyító ereje mellett, az ízével is hódított a borsikafű ..

Csomboros sült karaj hagymakarikákkal

8 szelet csont nélküli karaj a páchoz 1 evőkanál morzsolt csombor, 2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál olaj, só 1/2 citrom leve
körethez 4 alma, 8-10 koktélparadicsom, 2 nagy vöröshagyma, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors, olaj, zsiradék

A hússzeleteket a hozzávalókkal elkészített páclében 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Egy tepsit zsírral kikenünk ebben elhelyezzük a hússzeleteket úgy, hogy a páclevet is ráöntjük, Befedjük kicsumázott, karikára vágott almaszeletekkel , közéjük koktélparadicsomokat teszünk. Készre sütjük /Kb 30 perc előmelegített sütőben/ A megtisztított hagymát vastag karikákra vágjuk, óvatosan szétválasztjuk, majd a felvert, sózott borsozott tojásokkal  összekevert lisztes panírba forgatjuk, és bő forró olajban pirosra sütjük.

Jó étvágyat !

forrás: Erdélyi konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése