"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. február 6., csütörtök

Magyar Vidék napja

 

Magyar Vidék Napja 2014: csurgatott kenyértől a pálinkáig A hagyományok, a vidék ízei és a népi játékok is helyet kapnak a Millenáris Parkban 2014. február 8-án.


Őrségi receptek

Vargányás hajdinaleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél, só, őrölt feketebors, majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika. 10 dkg vargánya.

A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A hajdinát átmossuk és leszűrjük.
Leveses fazékba kétliternyi vízhez hozzáöntjük a hajdinát, beledobjuk a zöldségeket, valamint a babérlevelet. A petrezselyem zöldjéből keveset félreteszünk a tálaláshoz.
A zsírban a lisztet barnulásig pirítjuk. Közben a levest befűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával. Amikor a hajdina és a zöldségek is félpuhára főttek, hozzáadjuk a kockákra vágott vargányát. Összeforraljuk.
Az időközben szép világosbarnára pirult rántásba belekeverjük a fűszerpaprikát, és néhány evőkanálnyi lével felengedve, szűrön keresztül a levesbe csurgatjuk.
Tálalásnál megszórhatjuk petrezselyem zölddel.

Dödölle
Hozzávalók: egy kg krumpli, só, 80 dkg liszt, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sertészsír.
A krumplit megtisztítjuk, felszeleteljük. Kb. másfél ujjnyival több vizet öntsünk rá, mint amennyi ellepi. Megsózzuk, és puhára főzzük. A főzőlében összetörjük, és a lisztet apránként adagolva fakanállal kidolgozzuk.
A vöröshagymát 10 dkg sertészsírban üvegesre pirítjuk. Evőkanállal kiszaggatjuk a dödölléket, közben a kanalat megmártogatjuk a zsírban.
A maradék zsírt serpenyőben felhevítjük, és ebben szép pirosra sütjük a dödölléket.
Önmagában, tejföllel, gombapörkölttel, vagy húsok mellé köretként tálalhatjuk.

Őrség



Különleges, folyók formálta dombvidék hazánknak ez a nyugati tája. Üde zöld rétek, fenyves erdők, kristálytiszta patakok, dombtetőkön megbúvó falvak alkotják. Ez az Őrség. Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amelynek nevét nem földrajzi elnevezés, hanem történelme adja. Miután a honfoglaló magyarok birtokba vették a mai Nyugat-Magyarországot, az itt lévő hegyeket, erdőket, folyókat védelmi vonalként használták fel. Itt húzódott az ún. gyepü-rendszer, biztonsági zóna, lakatlan területek széles sávja. Őseink az csatlakozó népeket bízták meg a határ védelmével. Ők a király szolgálói voltak, csak neki tartoztak szolgálattal. A határ védelméért kiváltságokat kaptak, például kedvezményeket az adófizetésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése