"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. február 17., hétfő

Egészségünkért - az izületek



Az emberi test gyakorlatilag minden egyes apró mozdulatához szükség van csontokra, és az ezeket összetartó-, vagy épp szétválasztó ízületekre. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi tart össze minket?

Az emberi test váza: csontok, ízületek, porcok
Sétál, leül egy székre, megölel valakit – valószínűleg kevesen gondolnak bele abba, hogy egy-egy ilyen természetes és mindennapi mozdulathoz micsoda „összjátékra” van szükség az emberi testben. Szinte minden egyes mozdulatunknál használjuk izmainkat, csontjainak és ízületeinket. Testünk ezen összetevői nélkül képtelenek lennénk állni, sétálni, futni, vagy épp leülni.

A csontok
A fejünk búbjától a lábujjunk hegyéig a csontok adják az emberi test vázát. Felnőttkorra ez összesen 206 csontból áll össze, amelyek már az anyaméhben elkezdenek kifejlődni. Kezdetben azonban csak rugalmas porcokról lehet beszélni, amely egyfajta „csontosodás” során éri el végső szilárdságát. Ez a folyamat az emberi szervezet esetében nagyjából 20 év alatt megy végbe.
A csontok legfőbb összetevői a kalcium, a foszfor, a nátrium, a protein, a kollagén és egyéb ásványi anyagok. Ezen belül is a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Csontjaink ugyanis nemcsak tárolják ezt az ásványi anyagot, hanem szükség esetén – véráramlásunkon keresztül – eljuttatják a szervekhez is.

Az izmok
A csontok működéséhez – és ezáltal alapvető szükségleteink elvégzésére is – szükségünk van izmokra és ízületekre is. Testünkben több mint 650 izom lelhető fel, ezek teszik ki – ideális esetben – testsúlyunk felét. Az izmok az inak segítségével kapcsolódnak csontjainkhoz. Ha megmozgatjuk ujjainkat, láthatjuk is az inakat munka közben. Izmaink működését agyunkkal,  idegrendszerünkkel tudjuk irányítani.

Az ízületek
Az ízületek – s az azokat borító porcok – a csontok találkozásánál találhatóak, ezek nélkül képtelenek lennénk a mozgásra. Az emberi test legfontosabb ízületei a csípőben, a vállakban, a könyökökben, a térdekben, a csuklókban és a bokáinkban találhatóak. Mivel mozgásunkhoz nélkülözhetetlenek az ízületek, érdemes folyamatosan gondoskodni megfelelő állapotukról, hiszen gyengeségük könnyen vezethet hosszan tartó és erős fájdalmakhoz

Mit tehetünk izületeink egészségéért?

Az ízületi problémák sokunk mindennapjait keserítik meg. Fájdalmat érzünk, ha változik az időjárás, illetve akár egy kisebb megerőltetésre is rosszul reagálhatunk. Tavasszal, a változó fronthatások különösen megnehezítik a dolgunkat, éppen ezért nem árt, ha megteszünk néhány óvintézkedést ízületeink védelmében.

Ne erőltessük meg magunkat, de minden nap szánjunk rá legalább 10 percet, hogy átmozgassuk magunkat: végezzünk kar- és lábkörzést, forgassuk mindkét irányba a csuklónkat és a bokánkat, és máris megelőzhetjük a problémák túlnyomó részét.

A nyújtás helyre rakja az ízületeket, tehermentesíti a gerincet és segít a csontrendszer megfelelő tartásának biztosításában. Éppen ezért minden nap csak annyit tegyünk meg néhányszor, hogy felállunk, és összekulcsolt ujjainkkal megpróbálunk minél magasabbra nyújtózkodni, és tartsuk meg a mozdulatot néhány másodpercig.
Szintén egyszerű, de nagyon hatékony nyújtási forma, ha a hátul összekulcsolt kezünket előre hajolás közben megemeljük, vagy ha összezárt lábakkal, nyújtott térddel előre hajolunk úgy, hogy ha tudjuk, megérintsük kezünkkel a talajt.



A táplálkozással is sokat tehetünk ízületeink egészségéért , Omega-3 zsírsavakban gazdag ételekkel, például hal és dió,érdemes ügyelni a megfelelő kalciumbevitelre is, ami a zöld ételekben, főleg a spenótban és a brokkoliban találhatóak.
Hogy a kalcium megfelelően beépülhessen, fogyasszunk rendszeresen D-vitaminban gazdag táplálékot is,


Forrás: healthyliving.msn.com
Bien.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése