"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. május 10., szombat

Az albatroszok hűsége kivételes az állatvilágban

Az emberek szeretik azt hinni, hogy a szoros párkapcsolat és a hűség csak az ő kiváltságuk .

 Az albatrosz

Az albatroszok tengeri madarak, életük több mint 90 százalékát a levegőben töltik. Fő táplálékuk a hal, és ha elfáradnak, az óceán felszínén pihennek. Előfordul, hogy évekig nem látnak szárazföldet.


 
Nem csak a párjukat tekintve hűségesek, ragaszkodnak a gyökerekhez is: a fészket ugyanis a szülők arra a helyre építik, ahol ők is születtek. Egyszerre egy tojást raknak le. Amikor a fióka elkezdi növeszteni a tollait, a szülők elrepülnek, és csak időnként térnek vissza azért, hogy a fiókát megetessék. 
Miután a fióka felnőtt, és kirepült a fészekből, akár hat évet is eltölt egyedül, amire késztetést érez a párkeresésre. Amikor eljön az ideje, az albatroszok egy helyre gyűlnek, és megkezdik egyedi násztáncuk.
 Az albatroszok hűsége kivételes az állatvilágban.

Albatrosz

Egy korábbi kutatás vizsgálta, hogy azoknál a madárfajoknál, amelyek egyedei hosszútávon párt alkotnak, mekkora a gyakorisága annak, hogy a kapcsolat még az egyik egyed halála előtt felbomlik. A flamingók esetében ez 99 százalék volt, az Észak-Amerikában élő kis liléknél 67 százalék, a vadkacsák esetében viszont már csak 9 százalék.

A hattyúknál még erősebb az elköteleződés: a kapcsolatok 5 százaléka bomlik csak fel, mielőtt az egyik egyed elpusztul. Az új könyv szerint azonban a legkitartóbbak az albatroszok, amelyek 100 százalékban hűségesek – annak ellenére, hogy amikor tengeren vannak, akár hónapokat is külön töltenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése